Hírek

2012.10.01. 09:59

Szüreti fantáziák a Ság lábánál

Celldömölk - A Ság hegy lábától indult, és bő másfél óra múltán a városközpontban ért véget a Sághegyi Szüreti Napok alkalmából megrendezett felvonulás hétvégén. De a mulatság csak ezután kezdődött.

Ölbei Lívia

A vulkanikus eredetű Ság hegyen már a római korban megtelepedett a szőlőkultúra: a szezonban néhány napig még látogatható interaktív Sághegyi Múzeumban is külön sarkot szenteltek a szőlőművelésnek. Persze  a szüret egyáltalán nem múzeumi attrakció, ahogy  a városban is  évtizedes hagyománya van a  szüreti felvonulásnak, amelynek az idén különösen megadták a módját: néhány év szünet után ismét részt vettek például a hétvégi  eseményen  az Olaszországból (Serramazzoni) érkezett ifjú zászlóforgatók.

De kezdjük az elején: a Sághegyi Szüreti Napok szervezője a Kemenesaljai Művelődési Központ, amelynek munkatársai mindenkire gondoltak, amikor a szüreti kínálatot összeállították.  Az első napon a nagyhírű celli Tücsök Bábcsoport vette birtokba a házat: az Egész nap bábszínház-programban azt az előadást  - a paravános Vásári komédiákat - is láthatta a közönség, amellyel Nagy Márta bábosai az egri országos gyermekbábos találkozón nemrég arany minősítést kaptak. A felnőttekből verbuvált Ultraviolák csoport szintén több előadással készült a szüreti napokra. Közben a KMKK galériáján megnyílt a különleges miskakancsó-kiállítás (Zentay Gábor nagyszabású gyűjteményéből), Hegyi Gyula pedig kortárs szobroknak tűnő szőlőtőkéiből hozott egy tárlatra valót, Szőlőtőke-fantáziák címmel.
A szüreti napokra időzítették "A mi hegyünk, a Ság" címmel kiírt gyermek- és ifjúsági képzőművészeti pályázat terméséből megrendezett kiállítás megnyitóját is. A hétvégén egymást érték a programok, de a legnagyobb érdeklődés mégiscsak a  hegy lábától induló, a Sági utcán végighaladó és a belvárosba  érkező szüreti felvonulást kísérte. Szombaton délután négy óra tájban kezdett benépesülni a belvárosban az út két széle (még a gyerekek is abbahagyták az ugrálást a légvárakban).

Mire a menet élén járó hintó -  rajta Kovács Ferenc megyei elnök és Fehér László polgármester - fölbukkant a Dr. Géfin térnél, már nem nagyon lehetett lépni a járdán. "Tapsoljuk meg őket, megérdemlik", hallatszott innen is, onnan is, amikor integetve elvonultak  a  Tücsök-gyerekek ötletes  bábjaikkal, amikor feltűntek a Garagulya kompánia gólyalábasai, amikor bekocogott a pónifogat, amikor elmasíroztak a botforgató mazsorettek, amikor a II. Kemenesaljai Néptánctalálkozóra érkezett csoportok megálltak néhány tánclépés   erejéig, vagy elzümmögött előttünk   a görkorcsolyás különítmény. És  a mulatság  még csak ezután kezdődött. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!