Hírek

2012.10.17. 12:28

Vasi gimnázium képviselte Magyarországot az Euroweek-en

Szombathely - 2012-ben a Kanizsai Dorottya Gimnázium kapott lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje a csehországi Euroweek-en.

Merklin Tímea

A programban nyolc kanizsais diák és két tanár dolgozik. Az Euroweek egy évenkénti találkozó az EU-tagállamok diákjai és tanárai számára; legfeljebb 27 delegáció gyűlik össze minden évben egy-egy ország középiskolájában 1992 óta. Idén csehországi Rokycanyban rendezték.

- A programon keresztül az iskola számára is lehetőség nyílik egy jövőbeli partnerkapcsolat kiépítésére - tudjuk meg Lengyelné Molnár Mária tanárnőtől.  - A gimnázium egyedüliként képviselte Magyarországot az Euroweek-en, ami nagy megtiszteltetés, egyben viszont nagy felelősséget is jelent, hiszen az iskola szereplése alapján is egyfajta megítélést nyer az ország. Éppen ezért próbálunk mindent megtenni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki diákjainkból. A felkészülés már az előző évben megkezdődött. A gyerekek napi másfél-két órát gyakoroltak mindennap, érezvén súlyát annak, hogy ők képviselhetik hazánkat.

 A program elsődleges célja az egyesült Európa gondolatának életre keltése. A fiatalok megtapasztalják a közös Európa szellemiségét, miközben együtt dolgoznak és vitáznak Európához kötődő témákban. Összehozza egész Európa diákságát, akik közös élményekkel gazdagodva megtanulják megismerni és tisztelni egymás kultúráját és nemzeti értékeit. A diákoknak és tanáraiknak ezen kívül lehetőségük nyílik megismerni egymás oktatási rendszerét, és a szállásadó családokon keresztül megismerkedhetnek az egyes nemzetek mindennapi életével és szokásaival. Ezen kívül fejleszthetik  angol nyelvi beszédkészségüket, és nemzetközi kapcsolataikat.

A program során a hangsúly a vitákon, kapcsolatteremtésen és a  projekt-együttműködéseken van. A másik fontos elem az ország, régió, lakóhely és iskola bemutatása, nemzeti ételek készítése és a nemzeti kultúra bemutatása színdarabon, táncbemutatón keresztül. A diákok együtt sportolnak, az EU-val kapcsolatos témákról vitáznak, és órákat látogatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!