Hírek

2012.10.12. 03:27

Zajpanasz: Felébrednek, ha jön a tehervonat

Körmend - A GYSEV beruházásai, uniós támogatással, nagyban hozzájárultak a város gazdasági stabilitásához, jövőbeni fejlődéséhez. Mindezek mellett úgy tűnik, semmi sem lehet tökéletes.

Kozma Gábor

Nagyon szép hely a Gyümölcsöskert utca. Úgy van a városban, hogy nincs is ott: valamikor az evangélikusok és a reformátusok ültettek ezen a részen alma, dió, cseresznyefákat, ez öröklődött aztán át a mai korba. A kis televény a vasút mellett húzódik, mindössze öt-hat ház, amely élvezi a zöld, a jó levegő és a nyugalom hármasát. Ráadásul sokáig ugrásnyira volt a belvárostól, hiszen a vasúti felüljárón át azonnal elérhették az iskolanegyedet. Nem csoda, hogy a Gyümölcsöskert sokak számára kedvelt hellyé lett.

Az idők változtak, a vasúton is megjelent az új kor, a modern pálya és a gyorsaság. A GYSEV Dávid Ilona igazgatása alatt rendkívül jó kapcsolatokat épített ki a várossal, személy szerint Bebes István polgármesterrel. Ennek is köszönhető, hogy amikor uniós pályázati lehetőség nyílt rá, a társaság preferálta Körmendet, és több milliárdos beruházásba fogott. A Vasi Volán is csatlakozott, így jöhetett létre a korszerű pályaudvar, az új közlekedési modell.

De nincsen öröm üröm nélkül. Elsétálunk a gyalogúton, a volt focipálya felett, látjuk a bokrokban lapító szeméthalmokat. A beton vasúti talpfák szomszédságában már csak kevesek kockáztatják meg az átkelést, a síneken kell menni, mert elbontották a felüljárót, amely valamikor a fiatalok kedvenc találkozási helye volt. Egy kis csapáson át beérünk az utcába: rendezett környék, az egyik udvarban hinta. A kutyák nem ugatnak, talán érzik-tudják, a vasút körbe zár és véd. Véd? Nos, ezt mindenki vitatja a kis utcában.

– A GYSEV sokat tett Körmendért – mondja egy lakó. – Mégis bajunk van vele, mert az éjjel egykor áthúzó tehervonat iszonyú zajt kelt, mindenki felriad – mondja az egyik lakó. – Köbli Csaba az érdekvédőnk, vele beszéljen – ad tippet és így is teszünk. – A Vas Népe fórumán is elmondtam, hogy tiszteljük a társaságot, de nem szeretjük, ha átvernek minket – mondja határozottan a férfi, majd papírokat vesz elő. – Nézze, itt az áll, hogy elismerik a zajszennyet és beígérik a falat. Azt is megígérik, hogy kicserélik az ablakokat. Egyik sem jött be. A zajjal kapcsolatban azt mondták később, hogy határértéken belül van. Erre mondom én: ha ez igaz, akkor máshol miért emeltek falat súlyos milliókért? Másrészt: az ablakokról hallgatnak, mint a sír. Kérdem én: ha megígér valamit egy több száz milliárdot forgalmazó cég, akkor miért fáj neki a jogos, körülbelül hatmilliós kiadás?– fakad ki Köbli Csaba. Időközben megérkezik Katalin asszony is.

– Van tétje a harcunknak, mert elterjedt: a mostani teherforgalom csak ízelítő, igazából ezután indul be a szlovén, az olasz szállítás, szóval kitöltik az éjszakáinkat.

Megkérdeztük az érintetteket is. Bebes István polgármester elmondta, hogy támogatja a lakók törekvéseit, a problémára mielőbb megoldást kell találni. A GYSEV szóvivője közölte, hogy a gyümölcsöskertiek panaszát már továbbította, az az illetékes vezetők előtt van. Hogy mikor kerül az ügy sínre, azt csak a váltót irányító tudhatja.


A technikai fejlődés, fejlesztés sohasem döccenőmentes. Ahol megjelennek a gépek, vagy új objektum épül, ott rendszerint sérül a régi, a megszokott. A körmendiek sokáig éltek barátságban a vasúttal, megszokták. A 160 kilométeres sebességgel hasító vonatok azonban feldúlták éjjeleiket, ezért tiltakoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!