Hírek

2012.11.17. 05:31

A kis pénz is nagy segítség

Szombathely - Szent Erzsébet napjához közeledve ismét a karitásszal együtt kérjük olvasóink segítségét. Szombati lapszámunkban egy csekket találnak, nehéz sorsú családoknak gyűjtünk.

Nagy Ildikó

Minden családban adódhatnak nehéz helyzetek: munkanélküliség, súlyos betegség, nyomasztó hitelek, ezek közül egy is elegendő ahhoz, hogy  a család költségvetése felboruljon. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász évente 1,5 millió forintot kap a Katolikus Karitásztól arra, hogy Vas és Zala megyében segítse a krízishelyzetbe került rászorulókat. Talán mondani sem kell: ez az összeg nem elegendő. Olvasóink is jól tudják, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász sokféle módon próbál segíteni a nehéz helyzetben lévő családoknak.


  
A nyáron 480 gyermeket táboroztattunk Nardán. Sokan közülük a strandra sem jutottak volna el, a táborban viszont felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Az étkezések és a felügyelet mellett gyerekközpontú programokról is gondoskodtunk: a táborozók festettek, rajzoltak, kézműveskedtek, lovagoltak, túráztak, íjászkodtak, filmeket néztek   mondja Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei karitász igazgatója. A karitászban már a karácsonyra készülnek. Dr. Veres András megyés püspök kezdeményezésére hatodik éve rendeznek gyűjtést az egyházmegye templomaiban. A Váltsuk meg Szent Márton köpenyét címmel meghirdetett gyűjtés során tartós élelmiszert, édességet, ruhaneműt, játékokat és könyveket várnak. Az összegyűlt adományokból a plébániákon készítenek karácsonyi csomagokat. Mivel helyben jól ismerik a rászorulókat, az ajándékok személyre szólóak és valóban hasznosak.
 
Vannak azonban olyan helyzetek, amelyeket csak pénzzel lehet megoldani. Ezért is találnak szombati lapszámunkban egy csekket: a karitásszal együtt  immár tizenkilencedik alkalommal  arra kérjük olvasóinkat, hogy segítsenek. És ne gondolja senki, hogy a kis segítség nem segítség: a sok ötszáz és ezer forintból összegyűlt összegből igazi karácsonyi ajándék lehet azoknak a családoknak, akiknek az ünnepi étel és az ajándék előteremtése is nagy gondot okoz. Mert vannak ilyen családok, nem is kevés. Ezt már Horváth Istvánné, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász családsegítőjének vezetője mondja. Ani néni egy halk sóhaj kíséretében azt is megjegyzi: sajnos ma már azok közül is sokan kérnek, akik korábban segítettek. Egy több gyermeket nevelő anyukát említ, aki a gáztartozása rendezéséhez kért anyagi segítséget, hogy fürdetni tudja a gyermekeit. De sajnos ma már az is gyakori eset, hogy a pedagógusok fordulnak hozzájuk segítségért, mert látják, hogy valamelyik diák éhezik és nagyon nehéz anyagi körülmények között él. Egy férfi, aki korábban adományozóként kopogtatott be a karitászhoz, szintén  segítségre szorul: a szülei megbetegedtek, a vállalkozása  tönkre ment, a gyerekei építkeztek, sok hitelük van... Korábban ő sem gondolta, hogy egyszer ő is nehéz helyzetbe kerülhet...




 
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász november 23-án, pénteken 15-től 20 óráig és november 24-én 8 órától 19 óráig a Körmendi úti Pennyben és az oladi Tescoban is gyűjtést szervez: a kosarakba elsősorban tartós élelmiszereket és bébiételeket várnak.  Kérik, hogy aki teheti, segítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!