Hírek

2012.11.10. 08:06

Bajban van az országosan elismert kutyaparadicsom

Bajban van a Gencsapáti Kutyaparadicsom. A tíz éve sikeresen működő létesítményt üzemeltető bt.-nek ugyanis sok a kintlévősége. A rendőrségtől például több mint egymillió forintot várnak. Úgy tűnik, hiába.

Nagy Ildikó

A Gencsapáti Kutyaparadicsom tíz éve működik, ez idő alatt több mint ötezer kutyát mentettek meg. A gencsi létesítményt a szakmai szervezetek tavaly az ország öt legjobb kutyamenhelye közé sorolták. A telepet üzemeltető Ferenczi Endrének azonban egyáltalán nincs jókedve mostanában. Azt mondja, a megszűnés határán lebegnek. A kutyaparadicsomot üzemeltető és támogató bt.-nek ugyanis jelentős a kintlévősége.

A cég közfeladatok ellátásában is közreműködik. Ha például az önkormányzatoknak az úgynevezett problémás ebekkel kapcsolatos feladataik vannak, Ferenczi Endrét hívják.

- Problémás ebeken nem a kóbor kutyákat kell érteni. A legtöbbször olyankor hívnak minket, ha meghal egy idős ember, a kutyája pedig ott marad a házban, gazda nélkül. Ilyen esetekben mi szállítjuk el a kutyákat, amelyeknek aztán a jogszabályban előírt, kötelezően kivárandó 14 nap elteltével gazdát kereshetünk. Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében több mint kétszáz önkormányzattal állunk kapcsolatban - mondja Ferenczi Endre, és nem hallgatja el azt sem, hogy nagyon sok önkormányzat - köztük vasiak is - tartozik neki, van amelyik még az áprilisi tartozását sem rendezte.

- A rendőrség is gyakran kéri a közreműködésünket. Például hívtak már olyan marihuána-ültetvényhez, amelyet kiképzett harci kutyákkal őriztettek - mondja, és elmesél egy nyári esetet. Azt, amelyiknek máig nem került pont a végére.

- Tompaládonyba hívtak, ahol a szomszédoknak feltűnt, hogy több napja nem látták az egyik ház lakóját. Kiderült, hogy a ház tulajdonosa több állatot - köztük kecskéket és tizennégy kutyát - tartott, és hosszabb időre magukra hagyta őket táp és víz nélkül. Az ebeket Ferenczi Endre vitte el a kutyaparadicsomba. Aztán - ahogy az lenni, szokott - várta az ebek lefoglalását elrendelő rendőrségi határozatot. Két hét után érdeklődött a határozat felől az állatkínzás ügyében eljáró Sárvári Rendőrkapitányságon, ahol azt a választ kapta, hogy azt a tompaládonyi önkormányzattól kérje. A tompaládonyi önkormányzatnál pedig azt mondták, a rendőrség jár el az ügyben, így náluk kopogtasson. Ferenczi Endre megunta az egymásra mutogatást, és a Sárvári Városi Ügyészségtől kért állásfoglalást, amit szeptember 7-én meg is kapott. Ebben az ügyész azt írta, hogy "a nyomozás iratainak áttekintését követően a nyomozó hatósággal közöltem, hogy - mivel a jegyző eljárása nem indult meg -, a már korábban megindult büntetőeljárásra tekintettel célszerű az állatok lefoglalásáról történő intézkedés, valamint a tárolási költségek bűnügyi költségként kezelése". Vagyis: a rendőrségnek kell fizetni a kutyák tartásáért. Az ügyészségi állásfoglalást követően, szeptember 18-án, meg is született a kutyák lefoglalásának elrendeléséről szóló határozat, akkor Ferenczi Endre már több mint két hónapja etette a kutyákat. A lefoglalást aztán két nappal később meg is szüntette az azt elrendelő Sárvári Rendőrkapitányság. Szeptember 27-én pedig megszületett a bűnügyi költség megállapításáról szóló, Sárváron íródott rendőrségi határozat, amely szerint 1 millió 297 ezer 305 forintba került az állatok gencsi elhelyezése és tartása. Ferenczi Endre ezt követően annak rendje és módja szerint kiállította az összegről a számlát, ahogy azt Sárváron mondták neki: a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság nevére. A fizetési határidő október 10-én lejárt, a rendőrség azonban a mai napig nem fizetett, sőt: a nem fizetés okáról sem tájékoztatták Ferenczi Endrét.

A bt-nek azonban időközben a kiszámlázott összeg után is áfafizetési kötelezettsége keletkezett, amit nem tudott teljesíteni. Sőt: mivel tartozása van, egy TÁMOP-os pályázatból is "kipottyant", így az addig a fent említett  pályázati összegből fizetett egyetlen alkalmazottját is el kellett bocsátania.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesétől arra szerettünk volna választ kapni, hogy miért nem utalta határidőre a számlán szereplő összeget. Megkérdeztük továbbá, hogy tisztában vannak-e az elmaradt vagy késedelmes fizetés jogi következményeivel, illetve, hogy miért nem tájékoztatták a számlát kibocsátó céget arról, hogy miért nem fizettek. Továbbá arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a lefoglalás elrendeléséről szóló, a Sárvári Rendőrkapitányság által kibocsátott határozaton miért szeptember 18-ai dátum szerepel, amikor a lefoglalás júniusban volt.

Dr. Kazmar Enikő rendőr hadnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre a következő választ küldte: "A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság nem fogadta be a számlát." Hogy miért nem, az a jelek szerint nem tartozik a nyilvánosságra.

Így egyelőre patthelyzet van. Úgy tűnik, Ferenczi Endre hiába vár a pénzére. Mint ahogy arra is, hogy a megyei rendőr-főkapitányság közölje, hogy miért nem hajlandó neki fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!