Hírek

2012.11.08. 07:40

Irreálisan magas távhőszámlák - Kiszolgáltatott helyzetben a lakók

Szombathely - A közgyűlés is foglalkozott a távhőszámlák ügyével. Az elmúlt hetekben nagy felháborodást keltett, hogy a többeknek is több tízezer forintot kell ráfizetnie az előző szezon fűtésére.

Vas Népe

A testületi ülésen a képviselők elé került egy beszámoló a távhőszámlákkal kapcsolatban. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető szerint nagy probléma, hogy a lakók a közös képviselőkre bízták a feladatokat. A közös képviselők közül többen ugyanis nem érkeztek meg a távhővel közös megbeszélésre. Azt javasolta, szakítsanak a rendszerrel, ezentúl a távhő, ne pedig magáncégek gyűjtsék be a lakások adatait. Ugyanis ezeket senki nem kontrollálja. Hangsúlyozta, hogy a lakók nem lehetnek kiszolgáltatottak. 

A felvetésekkel a képviselők is egyet értettek, s elfogadták a javaslatot, mely alapján a költségmegosztás szabályai szerint kiállított számlák, valamint az annak alapjául szolgáló adatszolgáltatás valódiságának garanciáit a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. vizsgálja meg. A vizsgálat terjedjen ki arra is, biztosítható-e a fogyasztó számára e körben jogorvoslat, továbbá, hogy a kiküldött számlák befizetési és végrehajtási határideje felfüggeszthető-e. A közgyűlés támogatta azt a javaslatot, hogy a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. azon felhasználók  esetében, akik a részére hitelt érdemlően igazolva írásban bejelentik, hogy a 2011/2012. évi költségelosztásra vonatkozóan a költségelosztós cég ellen jogorvoslattal éltek, a jogorvoslati eljárás jogerős lezárásáig ne számítson fel sem kamatot, sem költséget. A felhasználói bejelentések határideje a közgyűlési döntéstől számított 30 nap. Amennyiben a jogorvoslat eredményeként megállapítják, hogy a költségelosztó számla kiállítása jogszerű volt, a felhasználó köteles megfizetni az esedékesség időpontjától a tőketartozást, és ennek költségeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!