Hírek

2012.11.19. 17:28

Járások: megosztoznak rajta

Celldömölk - Az önkormányzat és a Vas Megyei Kormányhivatal között is megköttetett az a megállapodás, amely a leendő celli járási hivatal kialakítását hivatott előkészíteni. A vagyonkezelési szerződést 2013. június végéig kell a feleknek tető alá hozniuk.

Ölbei Lívia

A járási hivatalok kialakításának módját, szerkezetét, feladat- és hatáskörét kormányrendelet szabályozza. Eszerint a "járási törzshivatal" mellett szakigazgatási szervként ide tartozik majd a járási gyámhivatal, építésügyi hivatal, a járási hivatal állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szerve, a földhivatal, a munkaügyi kirendeltség és a népegészségügyi szervezet. Törvény rögzíti azt is, hogy az államigazgatási feladatok ellátására az állam ingó és ingatlan vagyont, valamint vagyoni értékű jogot  vesz át az önkormányzatoktól: ingyenesen.

A Vas Megyei Kormányhivatal és a celldömölki önkormányzat - Harangozó Bertalan hivatalvezető és Fehér László polgármester - között szintén létrejött az a megállapodás, amely az átadás-átvétel részleteit és menetrendjét rögzíti. A megállapodás szerint az önkormányzat átadja többek között az új Városháza hét helyiségét, ezzel együtt a földszinti mellékhelyiséget, iktatóhelyiséget, a földszinti konyhát; a Dr. Géfin tér 10-ben lévő közösségi ház három irodáját, az  ügyfélváró egy részét. A fenntartás, az üzemeltetés, a karbantartás természetesen a járási hivatalt terheli, a kiadások megosztásával kapcsolatban 2013. január 31-éig kell megállapodást kötni.   Az átadandó ingóságok között van számítógép (szerver, monitor), nyomtató, telefon. A januárban  felálló hivatal a megállapodás értelmében átvesz a Városházától tizennyolc köztisztviselőt is.

A törvény alapján az állam ingyenes használatába kerülő vagyontárgyak kezelője a Vas Megyei Kormányhivatal lesz. A tulajdonos önkormányzat és a vagyonkezelő a használattal kapcsolatos valamennyi fontos kérdést vagyonkezelési szerződésben rendezi. A vagyonkezelési szerződés megkötésének határideje 2013. június 30-a. A vagyonkezelői jog a használati jog ingyenes átengedéséhez igazodva határozatlan időre (az átvett államigazgatási feladatok ellátásának időtartamára) jön létre. A vagyonkezelő a tulajdonosi ellenőrzést "tűrni köteles".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!