Hírek

2012.11.30. 17:54

Összefogás a tiszta környezetért

Szombathely - A megye 127 településének példaértékű összefogásával megújul a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. Az üzemeltetés várhatóan 2014-ben kezdődik.

Simon Erzsébet

Csaknem kétmilliárd forintos környezetvédelmi fejlesztés valósulhat meg az Európai Unió másfél milliárdot meghaladó támogatásának köszönhetően a közeljövőben Vas megye 127 településén. Példaértékű összefogással, sikeres kétfordulós KEOP-pályázat révén megújul a szelektív hulladékgyűjtés rendszere.

A XXI. századi követelményeknek megfelelő hulladékgazdálkodási program előkészítésén és tervezésén már túl van az erre létrejött konzorcium, a létesítmények kivitelezésére, a szükséges gépek beszerzésére 2013-14 között kerül sor. A projektnyitó rendezvényt pénteken tartották a Városházán.   



Hende Csaba (mellette Déri Lajos) szerint a regionális hulladékgazdálkodási program nagyszerű vállalkozás. Fotó: Benkő Sándor


Marton Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, köztük Hende Csaba honvédelmi minisztert. A tárcavezető szerint akkor lehetünk sikeresek, ha helyes célokat tűzünk ki, a regionális hulladékgazdálkodási program pedig ilyen, azaz egy nagyszerű vállalkozás; hiszen a beruházás eredményeként a megye hét településén - Bük, Körmend, Pankasz, Rábahídvég, Répcelak, Szentgotthárd és Szombathely - új hulladékudvar épül, Kőszegen pedig a meglévő létesítmény infrastruktúráját fejlesztik.

Szombathelyen a társulás teljes területéről szelektíven gyűjtött hulladékok hasznosítására egy válogatóművet építenek. Déri Lajos, a Solvex Kft. ügyvezetője a tervező konzorcium nevében ismertette a projekt céljait, a legfontosabb elemeit, és összefoglalta a várható eredményeket. Készül nyolcvan új hulladékgyűjtő sziget, másfélszáz új üveggyűjtő-pont, kialakítják a "házhoz menő" zsákos szelektív hulladékgyűjtés feltételeit. A háztartásokban keletkező komposztálható hulladék humusszá alakítására a lakók összesen 27 és félezer komposztáló ládát igényelhetnek, azok szakszerű használatához pedig képzést kapnak. Déri Lajos hozzátette: volt mire "építkezni", hiszen megyénk mindig is élen járt a hulladékgazdálkodás tekintetében.

 

 

A hulladékgyűjtő udvarokon térítésmentesen helyezhető el papír, műanyag, üveg, fém, zöldhulladék, különféle lom (bútor, lakástextil, rossz ruha), illetve veszélyes hulladék is (vegyszer, festék, elem, akkumulátor, izzók, fénycsövek, olaj, zsír, gumi, elektromos és elektronikai berendezések).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!