Hírek

2012.11.02. 11:33

Sárvár: ötcsillagos terveik vannak

Sárvár - Ötcsillagos várost építünk: már jó ideje e mottó jegyében terveznek, döntenek és cselekszenek a város vezetői. Ám a gyógyhellyé minősített városban iparfejlesztési tervekből sincs hiány.

Nagy Ildikó

– Egy önkormányzatnak az is dolga, hogy befektetéseket vonzó helyi politikát folytasson – mondja Kondora István, a nemrégiben gyógyhellyé minősített fürdőváros polgármestere. És bár Sárvárról elsőként sokaknak valóban a gyógyfürdő és az idegenforgalom jut eszébe, nem szabad megfeledkezni arról a tudatos és következetes tervezésről, amelynek eredményeként ma – a gyógyhellyé nyilvánított városrészekről kellő távolságban lévő – ipari parkban letelepedett cégek is folyamatos fejlesztésen gondolkodnak. De a város észak-keleti részén működő Provertha is galvanizálóüzemet építene, ehhez pályázati forrást keres.

A gyógyidegenforgalomban is sokan látnak fantáziát. A kórház mögötti terület tulajdonosa gyógyszállót építene, az önkormányzat pedig több modulban megvalósítható gyógyhelyfejlesztési programot tervez. A fejlesztés öt pilléren nyugszik, lásd keretes írásunkat. Kondora István azt mondja, a modulok megvalósításáról csak a jövő évi költségvetés ismeretében tudnak majd biztosat mondani, ám azt már tudni, hogy partnerekre – kivitelezőkre – is szükségük lesz. A Posta tér átalakításánál elsősorban építőipari kivitelezőket kell majd keresniük, a Csónakázótó környékére tervezett fejlesztések megvalósítása során azonban vízügyi szakemberek közreműködésére is szükség lesz.

Könnyű a sárváriaknak – hallhatjuk gyakran a megye más, kevésbé jó adottságokkal rendelkező részein élők szájából. A valós képet azonban Sárváron is nehézségek árnyalják. Gondoljunk csak a Sága Foods Zrt. pár nappal ezelőtti bejelentésére, amely szerint jövő év elejétől munkavállalói felét, négyszáz főt bocsát el a cég. Közülük 250-en a bezárásra ítélt vágóhídon dolgoznak, többségük sárvári, illetve Sárvár környéki: ők álláskeresőként fognak megjelenni a munkaerőpiacon.

– Az önkormányzat lehetőségeihez mérten segít, és a munkaügyi hivatallal közösen keresi a lehetőséget, hogy munkát és biztos megélhetést találjanak ezek az emberek – mondja a polgármester.

És ha már Sága: a cég sajtótájékoztatóján egyebek mellett elhangzott az is, hogy a társaság keresi az ugyancsak bezárásra ítélt pulykanevelő farmok új tulajdonosait vagy bérlőit.


A gyógyhelyfejlesztési program során a Posta mögötti térnek turisztikai funkciót szánnak: szökőkutakkal, színpaddal.

Megszépül a Nádasdy- vár hídja és a Várkerület.

A Posta tértôl a Spirit Hotelig gyógyhelyi utat építenek.

A Csónakázótó környezetét is átalakítják.

A fenti helyszíneken gyógyhelyi tematikus tereket alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!