Hírek

2012.11.11. 15:50

Szarka Zoltán labdarúgó Szombathely díszpolgára lett

Szombathely - A hétköznapok hőseit köszöntjük, azokat, akik a város mindennapi életben az átlagnál nagyobb odaadással vesznek részt - fogalmazott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton este a Bartók Teremben, a díjátadó Szent Márton Gálán.

Vadas Lucia

Szarka Zoltán ettől a naptól fogva Szombathely díszpolgára. Az olimpiai bajnok labdarúgó, aki  Mexikóban állhatott fel a győzelmi dobogó legfelső fokára, az általános iskola befejezése után került Szombathelyre. Tizenhat évesen már a Dózsa felnőtt keretével készült, a bemutatkozás ideje 1959-ben jött el. 1961-ben került a Haladáshoz, majd - bár több helyre hívták - mindvégig hű maradt a vasi zöld-fehérekhez. 1979-ben, 37 évesen búcsúzott az élvonaltól, 1980-tól a Haladás kapusedzőjeként segítette szeretett egyesületét. Nála nőtt fel többek közt Király Gábor, Németh Gábor, Takács Tamás.

Életműdíjban öten részesültek. Szombathely Sportjáért Életmű-díjat kapott Gráczer György. 1978-ban a Fakombinát kosárlabda csapatának még játékosként  alapítója volt. 1994 óta a Falco férfi kosárlabdacsapat vezetője, a nevével fémjelzett időszak legjobb és legkiemelkedőbb eredménye a 2008-ban  elért bajnoki cím. Vezetése alatt a csapat az első osztályú bajnokság meghatározó szereplője, Szombathely pedig a  kosárlabda egyik fellegvára lett.
 
Szociális Munkáért Életmű-díjjal ismerték el  Horváth Istvánné, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családokat Segítő Szolgálatának vezetőjének munkásságát.  A  Karitásznál eltöltött közel húsz éves tevékenysége alatt először önkéntes munkatársként, majd főállásban nagyon sokat tett a Szombathelyen és környező településeken élő szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek gyógyulásáért.


 
Pro Sanitate Savariae Életmű-díjat vehetett át dr. Tarján Jenő, aki dolgozott a Markusovszky Kórház Kardiológiai Belgyógyászati Osztályán, mint osztályvezető főorvos. Működése alatt osztályán magas színvonalú gyógyító és betegellátó munkát alakított ki. Szakmai és elméleti felkészültsége, orvosi kultúrája kiemelkedő. A megye kardiológiai ellátásának megszervezésében munkássága vitathatatlan.
 
Dr. Kikindai Kristóf Pedagógus Életmű-díjban részesült. 1966-ban Szegeden szerzett biológia-földrajz szakos középiskolai tanári diplomát. 1978-tól nyugdíjazásáig Szombathelyen, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tanított. 1992-ben a Szombathelyi Pedagógus Kamara elnökének választották.  Szombathely Kultúrájáért Életmű-díjat kapott  Pávé Kálmán. Zenei pályafutását 1947-ben kezdte csellistaként. 1983 óta tagja a Városi Fúvószenekarnak.   Sokat fáradozott a zenekar önállósodásáért, mely 2001-ben megvalósult. 2011 márciusáig a Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület elnöke volt.

A gálaműsor során  Szombathely város szakmai díjait is kiosztották szombaton este. Az Ifjúságért-díjat   Borsos László, a  Gothard Jenő-díjat Szimandel Dezső, a Hefele-díjat Gáspár Péter, a Brenner-díjat Nagy Erzsébet, a  Szombathely Közbiztonságáért-díjat Károlyi Albert, a Horváth Boldizsár-díj I. fokozat: Molnár Vilmosné, II. fokozatát Székely Józsefné és Guba Zsuzsanna vehették át.

 

 

A 17. alkalommal megrendezett gálán átadott  díszpolgári cím a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható legmagasabb rangú kitüntetés. Évente egy személy részesülhet ebben az elismerésben. A mindenkor díszpolgárok nevét  bejegyzik a városi  Díszpolgárok Könyvébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!