Hírek

2012.11.13. 06:24

''Újraéledt'' a szemétlerakó

Bük - Kritikán aluli állapotokat talált a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület a kisváros északi részén. Egy műút két oldalán megint sok a szemét.

Vas Népe

- Megoldódni látszott már az a tarthatatlan állapot, amelyet a Bük északi részén lévő, nagy mennyiségű szemetet tartalmazó illegális lerakó jelentett - hallottuk Dóczi Attilától, a környezetvédő egyesület elnökétől. - Most, amikor utóellenőrzést végeztünk a területen, kritikán aluli állapotokat találtunk. Ugyan az előző években részben elszállított hulladékok helyén facsemeték "éldegélnek", a több ezer köbméternyi új szemét a műút két oldalán úgy 300-400 méternyi hosszon "díszlik". A törvényeket nem tisztelők a betonút közvetlen szomszédságában szórtak le szemetet, ennek 60-70 százaléka veszélyes hulladék. Ha így halad a "kiszállítás", karácsonyra járhatatlanná válik az út.

Az illegális szeméttelepen - amely nincs ellátva tiltó táblával, és lezárás nyomai sem láthatók   - műszaki áru, bútor, gépkocsi abroncsok, autószerkezeti elemek, építési törmelék, beton- és azbesztszármazékok, szigetelőanyagok, vegyi terméket tartalmazó csomagolóanyagok, szerves oldószerek, kötőanyagok, használt olajok és olajszűrők, bitumen és gipszalapú építőelemek, lejárt szavatosságú gyógyszerek, kommunális hulladékok találhatók, tette hozzá a környezetvédő.
 
Dóczi Attila szerint a felsorolt anyagok egyenként is, de tömegében, illetve a csapadék által a talajba jutva súlyosan szennyezik a talajvízkészletet. A lerakó annyira elterjeszkedett, hogy az út végén lévő közlekedési tábla és egy nagyméretű - európai uniós fejlesztésről információt adó  - tábla is a szemétlerakó közébe került. Az elnök azt is elmesélte, hogy amikor ellenőrizték a területet, éppen egy Bükfürdőn üdülő, felháborodott német házaspár fényképezte a lerakót. Ebben a formában egyáltalán nem jó hírünket viszik, kesergett Dóczi Attila. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!