Hírek

2012.12.21. 16:19

Népszerű a bezárt mozi Körmenden

Körmend - Egy településfejlesztési témájú felmérésben a körmendiek a mozit tették első helyre mint legfontosabb, kedvelt értéküket.

Kozma Gábor/Vas Népe

A felmérés arra irányult, hogy az elkövetkezendő, hosszú távú megyei településfejlesztési program  figyelembe vegye a lakossági igényeket. Ennek szellemében küldték ki az íveket és jöttek a válaszok.  Volt, ahol a fürdőt, másutt az ipartelepítést tartották  elsőrendű feladatnak.  Megint máshol a turisztika kapott elsőbbséget, de leginkább az általánosságok  szintjén mozgott a kívánságlista.

 

A mozi fontos a körmendieknek. A távlati tervek között szerepel az átalakítása (Fotók: Szendi Péter)

Körmend esetében a felmérők igazi meglepetésben részesültek. Bár itt is fontos az ipar, a munkahely,de a listán  az első helyre mégis a mozi került. Pikantéria, hogy  az intézmény  csak nevében létezik, mert bezárt.  Itt is az történt, ami máshol, azaz nem bírta a gyűrődést a celluloid. Új technikák jöttek, az önkormányzati támogatás szűkült, a vállalkozói kedv elapadt.

 

- A mozit egy évvel ezelőttig vállalkozó üzemeltette - mondta el H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója.  - Idén januártól intézményünkhöz került.  Az épület állaga erősen leromlott, felújítása elengedhetetlen a további használhatóság érdekében. Szükségessé vált a fűtés rekonstrukciója, a külső vizesblokk megszüntetése és házon belülre építése. Ebben az évben megszüntették a 35 milliméteres  filmek gyártását, így a filmszínház eredeti funkciójának jelenlegi gépészeti berendezése nem felel meg - hallottuk.

A digitális vetítésre alkalmas berendezés megvásárlása olyan terheket róhat a városra, amely még pályázati támogatások igénybevételével is nehézségekbe ütközne. Az igazgatónő elmondta, hogy  a távlati tervek között az épület átalakítása szerepel. Úgy, hogy többfunkciós intézményrészként töltse be közösségi szerepét.  Ideális volna, ha a Kulturális Központ irodáit ide lehetne költöztetni, kamaratermet, klubhelységeket is kialakítva. Így alkalmassá válhat arra, hogy filmvetítéseket, előadásokat, kisebb koncerteket is befogadjon. Ezzel együtt megmaradna a színház és a hozzá tartozó épületrész is, létrehozva egy sajátos  kulturális tengelyt a város központjában. Erre felfűzhető lenne immár valamennyi, a kultúra szolgálatában álló színtér. Beleértve az egyre nagyobb hangsúlyt kapó Szabadság teret, s a januártól városi intézményegységként működő múzeumot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!