Hírek

2012.12.14. 13:21

Szemétlerakónak nézik az erdőt

Szombathely - A Savaria szakképző iskola diákjai és tanára illegális szemétlerakóra bukkantak a Bucsu felé vezető úton. Egyesek az erdőt ismét szemeteskonténernek nézték.

Bajdó Bettina

A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Savaria Szakképző Iskolájának tanulói rendszeresen járják a város utcáit és Szombathely környékét, hogy mások eldobott szemetét felszedjék, illetve felszámolják az illegális szemétlerakókat. Áprilisban csatlakoztak egy országos akcióhoz, a Bucsu felé vezető Nyestei utat nyolc kilométer hosszan tisztították meg. Az ott szerzett tapasztalatok elkeserítők voltak, de a lelkes fiatalok nem adták fel, megszabadították az erdőt a szeméttől.

Az örömük csak három napig tartott, ennyi idő kellett ahhoz, hogy újabb szeméthalmok jelenjenek meg. Azóta egyre többen nézték ismét a helyet hulladéklerakónak, így mára a helyzet elkeserítővé vált. Az iskola környezetvédelmi programját koordináló tanárával, Horváthné Németh Ritával és két lelkes természetvédővel, a 10. D osztályba járó Takács Kornéllal és Arany Balázzsal ellátogattunk a helyszínre.

Arany Balázs (balra) és Takács Kornél éppen egy több százezer forintba kerülő  tévé dobozát nézik (Fotó: Benkő Sándor)

- Sokat beszélünk a környezettudatosságról, de ebben a témában nagyon le vagyunk maradva - mondja Horváthné Németh Rita.
-  Nehéz rendet tenni a fejekben, főleg a felnőttekében. Őket már nagyon nehéz a tudatosságra rádöbbenteni. A gyerekek még formálhatók, s mi ezért az iskolában mindent megteszünk.

Kiérünk a helyszínre, a helyzet elkeserítő. Friss nyomokat is találunk az úton, s látni, hogy valaki a havazás óta szemetet vitt ki az erdő szélére. Kartondobozokkal borított egy területet, előkerül egy olyan, amelyben hőszabályzók voltak, egy WC-kefe tartó doboza, s egy hatalmas, 3D-s, LCD-tévé doboza is. De nemcsak dobozok kerülnek elő, tipikus háztartási hulladék is megbújik a hótakaró alatt. Vannak gumiabroncsok, nitrátos zacskó, virágcserepek, törött kerámiák. Felforgatjuk a dobozokat, hátha találunk valami terhelő nyomot. Az egyik doboz oldalán egy helyi kft. neve és címe található.

A rendőrségtől kérünk tanácsot,  mi a teendő ilyenkor. Az illegális szemétlerakással kapcsolatban egyrészt szabálysértés, másrészt bűncselekmény megvalósulása merülhet fel - tudtuk meg Leibinger Esztertől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.


Hozzátette: a rendőrség hatáskörébe tatozó bűncselekmény a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, amelyet cselekményével akkor valósít meg az elkövető, ha arra a célra a hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot helyez el. Amennyiben a kidobott hulladék alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő, vagy azok összetevői, illetve élő szervezet  veszélyeztetésére,  akkor bűncselekmény  történik.

 

Ha olyan hulladék lerakásáról beszélünk, amely nem tartalmaz veszélyes hulladékot és mennyiségét tekintve sem jelentős, általában szabálysértési eljárás megindítását vonja maga után. Fontos  a szemét lerakásának a helye, mert az, aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot engedély nélkül lerak a közterületen, köztisztasági szabálysértést követ el. Az illegális szemétlerakások döntő többsége ezt a jogsértést valósítja meg.

 

 

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint a megyében 2011-ben  mintegy 30  esetben rendeltek el nyomozást főként illegális hulladék elhelyezése, veszélyes hulladékok kihelyezése miatt.     A szakértő a megindított eljárások egy részében  szabálysértés megvalósítását állapította meg.  A szabálysértés elkövetője ötezertől 150 forintig terjedő pénzbírságra, míg az, aki bűncselekményt követ el, akár három, illetve öt  évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat. Ha valaki illegális szemétlerakást észlel vagy illegális szemétlerakó helyre bukkan, bejelentést tehet a kormányhivatalnál, a rendőrségnél, illetve a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!