Hírek

2012.12.18. 17:02

Tiszta lappal indulnak - Adósságrendezés Őriszentpéteren

Őriszentpéter - Most, amikor az állam visszaveszi a feladatait az önkormányzatoktól, akkor lehetőséget ad számukra, hogy tiszta lappal induljanak - hallottuk a múlt heti, őriszentpéteri megbeszélésen, ahol az adósság rendezése volt a téma.

Kozma Gábor

A  kormányzatot V. Németh Zsolt államtitkár, a várost pedig Őr Zoltán polgármester képviselte. Utóbbi elmondta: 40 milliós az adósságuk, ebből 10 millió  likvid hitel.  
- A korábban felvett  hiteleket  fejlesztésekre költöttük. Ebből az összegből álltuk a  szennyvízhálózat korszerűsítésével  kapcsolatos önerőt, az intézményi fűtésrekonstrukciót. Így a  hitel hozzájárult városunk fejlődéséhez. A fejlesztések között említhetném az egészségház kialakítását is. Az elmúlt 5 évben csak az önerőre 2530 milliót fordítottunk - hallottuk. A polgármester elmondta: a törlesztőrészleteket rendben fizették, de a beszállítóknál volt elmaradás.  -Ezt is kezelni kell - mutatott rá a tárgyaláson.

 

Az Őrség fővárosának   nevezett település a válság ellenére fejlődött, megszépült a központja is (Fotó: Kiss Teodóra)

V. Németh Zsolt államtitkár   kifejtette: az 5 ezer  fő alatti kistelepülések esetében, a 2011. december 31-ei beszámoló adatok alapján, 95,7 milliárd forintnyi  adósságállomány oszlik meg 1655 települési önkormányzat és 17 többcélú kistérségi társulás között.  
- Vas megyében ez a kistelepülések egyharmadát, hetvennél is több falut és kisvárost érint. A konszolidáció a települések napi működési nehézségeit oldja majd fel,  ezért az adósságterhet  100 százalékban rendezzük.  Az átvállalás a december 12-én fennálló hitel, kölcsön, kötvény és váltó ügyletekből eredő adósságelemekre és azok december 28-áig esedékes járulékaira terjed ki. Az adósság kifizetése még idén megtörténik, s ez áll az őriszentpéteriekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!