Hírek

2012.12.05. 13:55

Vas megyében osztják az EU élelmiszersegélyét

Vas megye - A megye minden részébe jut az EU Élelmiszersegély Program adományából. A 254 tonna élelmiszert Szombathelyen osztják szét a karitászos munkatársak.

Némethy Mária

- lyen sok élelmiszeradomány még sohasem érkezett a mi egyházmegyénkbe - mondja Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az EU Élelmiszersegély Programjában tavasz óta az idén immár másodszor Vas és Zala megyékbe jövő adomány nagyságáról.

A Győrből érkezett-érkező kamionokat ezen a héten és még hétfőn rakodják ki Szombathelyen. 12 kamionban 254 tonna élelmiszer, azaz tartós tej, liszt, durumtészta és kakaós diókrém jött-jön hozzánk. A karitászosok pontosan beosztották, hogy a megye melyik részéből, mely napon, melyik plébánia karitászosa, vagy maga a plébános érkezik Szombathelyre autóval, veszi át a területén élő rászorulók számára az élelmiszert, szállítja haza. Önkormányzatok is bekapcsolódtak a munkába. Autóval, az otthoni kirakodást, tárolást lehetővé tevő telephellyel segítenek.

A mostani adventi segélyszállítmány nagyságrendjéről Rácz Attilától hallom a következőket:

- 197 településre, valamint Szombathelyen a plébániákra jut el az élelmiszer, amelyből 10 ezer 598 rászoruló család részesül. Ebben benne van Zala megye egy része is, minthogy az egész Szombathelyi Egyházmegyéről van szó.

Őriszentpéteren 101, Bajánsenyén 73, Kondorfán 80 család örül majd az Európai Unió élelmiszersegélyének pénteken.

- Borzasztó helyzetben vannak itt a családok, hiszen jóformán már nincs más munkalehetőség, mint a havi nettó 47 ezer forintos közmunka az erdészetnél, a nemzeti parknál, vagy az önkormányzatnál. Nagyon sok a munkanélküli vagy az alacsony jövedelmű család, igazán örülnek annak, hogy adventi ajándékként kapnak segítséget - hallom Györke Gyulánétól, az őriszentpéteri karitász vezetőjétől.

Az EU-s élelmiszersegélyt már három napja osztják ki a megyében kisnyugdíjasoknak, a létminimum közelében élőket tekintik rászorulóknak.

- Igyekeztünk kiszűrni azokat, akik csak papíron élnek a létminimum közelében, de feketén plusz jövedelemhez jutnak. Falun ez eléggé könnyen megy, így valóban rászorulók, többgyermekes vagy járadékból élő családok, kisnyugdíjasok kapnak a segélyből - mondja Györke Gyuláné, az őriszentpéteri karitász vezetője.

Magyarországon több mint 2 ezer 200 településen közel egymillió emberhez jut el az idén az EU élelmiszeradománya. Ez most jól időzítve érkezett, sokak számára teszi egy kicsit könnyebbé a karácsonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!