Hírek

2013.01.25. 18:13

A határok eltűntetése lélektanilag is fontos

A regionális együttműködés aktuális kérdéseiről, a határon átnyúló kapcsolatok fontosságáról tartott sajtótájékoztató dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Bajdó Bettina

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a Hotel Claudiusban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy régóta esedékes volt már Hans Niesslel, Burgenland tartományfőnökével egy közös megbeszélés. Alkalmat kerestek és most találtak is arra, hogy előkészítsék a tartományfőnök közelgő találkozóját Orbán Viktor miniszterelnökkel. Hozzátette, a megbeszélésen szót váltottak számos olyan ügyről, mely érinti a megyeieket és szombathelyieket is.

Kiemelten fontosnak tartják többek között azt, hogy a Szombathely és Felsőőr között vasúti vonal helyreálljon, ehhez már meg is nyerték a támogatást. Ezen kívül az S31-es út építését is szóba hozták. Az autóutat  Oberpullendorf (Felsőpulya) és Kőszeg között építik ki, Jó hír, hogy 2014-ben megkezdődhet a kivitelezés.

Dr. Hende Csaba (balra) és Hans Niessl közös sajtótájékoztatón beszéltek a fejlesztési lehetőségekről (Fotó: Szendi Péter)

A honvédelmi miniszter szerint érdemes lenne olyan közös projektben gondolkodni, mely eltüntetné a határállomásokat (például Bucsunál). Szerinte ugyanis a határok eltűnése lélektanilag is fontos lenne.

Hans Niessl konstruktívnak és gyümölcsözőnek nevezte a szombathelyi megbeszélést, melynek fő témája a 2020-ig megvalósulható  együttműködési lehetőségek voltak. Kiemelte, hogy a két ország már eddig is több területen működött hatékonyan együtt, például jó a kapcsolat a természetvédelmi parkok között, kulturális területen, s a határon átnyúló kerékpárutak építésében. Hozzátette, hogy a kerékpárutak bővítését is megcélozzák a jövőben. Elmondta még, hogy februárban születik döntés majd az uniós pénzek elosztásáról. Az akkori találkozón fontos döntéseket kell hozni arról, hogy milyen területekre milyen forrásokat biztosítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!