Hírek

2013.01.25. 18:13

A határok eltűntetése lélektanilag is fontos

A regionális együttműködés aktuális kérdéseiről, a határon átnyúló kapcsolatok fontosságáról tartott sajtótájékoztató dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Bajdó Bettina

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a Hotel Claudiusban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy régóta esedékes volt már Hans Niesslel, Burgenland tartományfőnökével egy közös megbeszélés. Alkalmat kerestek és most találtak is arra, hogy előkészítsék a tartományfőnök közelgő találkozóját Orbán Viktor miniszterelnökkel. Hozzátette, a megbeszélésen szót váltottak számos olyan ügyről, mely érinti a megyeieket és szombathelyieket is.

Kiemelten fontosnak tartják többek között azt, hogy a Szombathely és Felsőőr között vasúti vonal helyreálljon, ehhez már meg is nyerték a támogatást. Ezen kívül az S31-es út építését is szóba hozták. Az autóutat  Oberpullendorf (Felsőpulya) és Kőszeg között építik ki, Jó hír, hogy 2014-ben megkezdődhet a kivitelezés.

Dr. Hende Csaba (balra) és Hans Niessl közös sajtótájékoztatón beszéltek a fejlesztési lehetőségekről (Fotó: Szendi Péter)

A honvédelmi miniszter szerint érdemes lenne olyan közös projektben gondolkodni, mely eltüntetné a határállomásokat (például Bucsunál). Szerinte ugyanis a határok eltűnése lélektanilag is fontos lenne.

Hans Niessl konstruktívnak és gyümölcsözőnek nevezte a szombathelyi megbeszélést, melynek fő témája a 2020-ig megvalósulható  együttműködési lehetőségek voltak. Kiemelte, hogy a két ország már eddig is több területen működött hatékonyan együtt, például jó a kapcsolat a természetvédelmi parkok között, kulturális területen, s a határon átnyúló kerékpárutak építésében. Hozzátette, hogy a kerékpárutak bővítését is megcélozzák a jövőben. Elmondta még, hogy februárban születik döntés majd az uniós pénzek elosztásáról. Az akkori találkozón fontos döntéseket kell hozni arról, hogy milyen területekre milyen forrásokat biztosítsanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!