Hírek

2013.01.15. 18:40

Acsádi szociális otthon: a pénz már meglenne

Acsád - Tíz hónap telt el azóta, hogy leégett a szociális otthon teteje. Az új azóta sem készült el, el sem kezdték a helyreállítást. Sokáig forrás sem volt rá. A fenntartói tájékoztatás mentes a konkrét dátumoktól. Ha pozitívan nézzük: legalább nem ígérgetnek felelőtlenül.

Rózsa Melinda

Még mindig nincs tető az idősek otthonán azon a részen, ahol a tavaly márciusi tűz pusztított. A lakók és hozzátartozóik közül egyre többen keresték már meg a fenntartót, a Vas Megyei Intézményfenntartó Központot, illetve annak vezetőjét, dr. Huszár Lillát. Mi is ezt tettük.

Kérdéseinkre, hogy miért késlekedik a helyreállítás, hol tart az ehhez szükséges közbeszerzési eljárás, valamint várhatóan mikor kezdődik meg a tényleges munka, a következő válaszokat kaptuk:

- A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 462011. (III. 25.) Korm. rendelet előírásai szerint a közbeszerzési eljárás, illetve az ahhoz szükséges engedélyek megszerzése folyamatban van.

 

Hétfőn egy építőipari kisvállalkozás felajánlotta: ingyen is elvégeznék a tetőfedési munkálatokat. Fotó: VN-archív

 

Hogy a  munka konkrétan mikor  indulhat el, még kérdéses. A fenntartó a nyilatkozat szerint mindent elkövet a helyreállítási munkák mielőbbi megkezdése érdekében.

Dr. Huszár Lillától megtudtuk: a biztosító még mindig nem fizette ki a kártérítési összeget. A leégett épületrész helyreállítására eddig nem volt keret, a munka az év utolsó napjaiban megnyíló saját forrásból indul meg.

A fenntartó szerint az otthonban élők elhelyezésével nincs probléma: a tűzesetet követően a pavilonépületből kiköltöztetett lakók más telephelyen, illetve más intézményekben való elhelyezése azonnal megindult. Év végéig az ellátottak igényeit és kérését is figyelembe véve a lakók kilencven százalékának sikerült normál szociális otthoni szobákban férőhelyet biztosítanunk. A lakók teljes körű ellátásáról folyamatosan gondoskodunk és gondoskodtunk. Továbbra is kiemelt figyelt fordítunk az átmenetileg elhelyezett lakók problémáinak kezelésére.

- Korábban volt egy  jótékonysági koncert, a befolyt támogatásokat az otthont támogató alapítvány a felajánlásoknak megfelelően a lakók használati tárgyainak pótlására fordította, számolt be dr. Huszár Lilla.

Úgy tűnik, a civileket jobban érdekli az otthon és lakóinak sorsa, mint az államot. Ahogy arról beszámoltunk, egy építőipari cég felajánlást tett: a tetőfedési munkálatokat ingyen végeznék el, mert tarthatatlannak érzik a helyzetet.

Az, hogy a fenntartó mikorra hozza tető alá nemcsak az épületet, de az egész ügyet, továbbra is rejtély. A Közbeszerzési Hatóság naprakész online adatbázisában kedden még hiába kerestük az acsádi idősek otthonára vonatkozó közbeszerzési hirdetményt.

A civileket jobban érdekli a felújítás, mint a fenntartót

Az idősek otthonának új pavilonja 2012. március 10-én gyulladt ki, a tetőszerkezet szinte teljes egészében leégett. A főépülettel folyosóval összekötött épületrészben 122-en éltek. Egyikük a tűzben lelte halálát, egy másik lakó füstmérgezést kapott. Húsz mozgásában korlátozott embert a tűzoltók menekítettek ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!