Hírek

2013.01.08. 13:07

Csak három polgárőr egyesület szűnt meg Vasban

Körkép - A polgárőrök ellenszolgáltatás nélkül végzik munkájukat. Az új jogszabályok miatt több változáson mentek át egyesületeik. Hogyan érintette ez őket megyénkben?

Némethy Mária

Sokféle változás jellemezte a polgárőr egyesületek életét az elmúlt esztendőben. Januártól életbe lépett az új polgárőr törvény, május végéig pénzügyi beszámolót és közhasznúsági jelentést kellett készíteniük.

A törvény kimondta, hogy csak 18 évnél idősebb, büntetlen előéletű emberek lehetnek polgárőrök és minden polgárőr egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kap az Országos Polgárőr Szövetségtől. Szintén újdonság volt, hogy országosan egységes formaruhát kaptak. A törvény szerint a   polgárőr szervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet, és meghatározták a kizárólagosan végezhető alapfeladatokat: a közterületi járőrszolgálatot, a figyelőszolgálatot, a jelzőőri feladatokat.

 

Fotók: Benkő Sándor

További változás volt, hogy tavaly óta  polgárőrségek csak akkor  működhetnek,  ha kötöttek az illetékes  rendőrséggel  írásbeli együttműködési megállapodást. Ennek  tartalmaznia kell a polgárőr egyesület elkötelezettségét tartalmazó nyilatkozatot a jogszabályok és az együttműködési megállapodásban foglaltak betartására.

 

- A rendőrökkel történő együttműködés több egyesületünknél gondot okozott. Voltak, akik úgy fogalmaztak: önkéntes rendőröket csináltak a polgárőrökből. Ezzel azt kifogásolták, hogy a civil szervezet civilsége sérült. Volt olyan hely is, ahol úgy gondolták a polgárőrök, hogy  a  helyi rendőrrel nem tudnak és nem is akarnak együttműködni  - mondta el a gondokat Krug Gusztáv,  a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Megszűnt-e emiatt polgárőr egyesület Vas megyében?

- Igen, három egyesület kimondta a megszűnést. Így volt ez Apátistvánfalván, Szombathely keleti városrészén. Vasváron megszűnt a régi egyesület, viszont alakult helyette új. A többség, tehát 95 egyesület tagjai viszont úgy döntöttek: folytatják tovább.

Így például szervezik a SZEM-et (Szomszédok Egymásért Mozgalom), segítenek a magányos időseknek, akiknél ott van a telefonszámuk, és végzik a többi munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!