Hírek

2013.01.24. 16:00

Folyamatos tárgyalás az adósságátvállalásról

Szentgotthárd város tartozásainak egy részét átvállalja az állam.

Kiss Tamás

A részletekről még folyik az egyeztetés. Mint ismert, az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának egy részét is átvállalja az állam. A miniszterelnöki sajtóiroda közleménye szerint a nagyobb lélekszámú, 5 ezer fő feletti települések esetében az adósság - az állami feladatátvállalással közel arányos mértékben való - részleges és differenciált mértékű átvállalására van mód. Az 5000 fő feletti települések adósságállományát átlagos 40 százalékos mértékben vállalja át a központi kormányzat. Ez az a mérték, amely tükrözi a feladat átvételének arányát.  Az átvállalás konkrét mértéke differenciált lesz az önkormányzati saját bevételi képesség alapján.

Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt. Ennek megfelelően, amennyiben egy 5000 fő feletti önkormányzat egy főre jutó mutatószáma a településkategória átlagának 100 százalékával egyezik meg, vagy meghaladja azt, adósságállományát 40 százalékos mértékben konszolidálják. Ha a mutatószám a településkategória átlagának 75 százaléka és 100 százaléka közé esik, adósságállományát 50 százalékban konszolidálják, 50 százalék és 75 százalék között az adósságállomány 60 százalékát konszolidálja az állam. Ahol a mutatószám az 50 százalékot sem éri el, az adósságállományt 70 százalékban konszolidálják.

 

 

A város adósságának a 40 százalékát veheti majd át az állam (Fotó: Kiss Teodóra)


Szentgotthárd adósságállományát tekintve is elindultak, s még folynak is a tárgylások. A város vezetői Budapesten részt vettek a Tállai András belügyminisztériumi államtitkárral történt egyeztetésen, e héten, kedden pedig a Vas Megyei Kormányhivatalban folytatódtak a megbeszélések. A részletekről egyelőre nincsenek pontos információk, a kormányportálon közzétettekből mindössze annyit tudni, hogy az adósságátvállalás mértékéről a nemzetgazdasági miniszter és a belügyminiszter legkésőbb február végéig egyezik meg az önkormányzatokkal. A gazdasági miniszter június 28-áig köt újabb megállapodást az államadósság-kezelő központon keresztül a helyhatóságokkal és hitelezőikkel, gondoskodva az adósság átvállalásáról.


A kormányportálon közzétett adatok szerint Szengotthárd adósságállománynak mintegy 40 százalékát veheti át az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!