Hírek

2013.01.29. 20:32

Kora esti teajárat: "Szombathelyen senki nem fagyhat meg"

Szombathely - Szombathelyen senki nem fagyott meg az idén, de nem minden hajléktalan megy be a szállóra. Velük találkoztunk kedden szociális munkások kíséretében.

Kupi Györgyi

A Zanati úti segítőházban este hatkor nagy a forgalom, az ügyfelek mellett újságírók is csoportosulnak a bejáratnál. Dr. Puskás Tivadar polgármesterrel együtt a sajtó is elkíséri a szociális munkásokat szokásos esti körjáratukra.

Dr. Puskás Tivadar polgármester Borikával és Lukács László szociális munkással beszélget a parkerdei házikó elôtt, ahol Borika lakik. Fotó: Szendi Péter

Macoun Andrea és Lukács László élelemmel, meleg teával, gyógyszerrel keresi fel azokat a hajlék nélkülieket, akik nem hajlandóak a szállóra bemenni télen sem. Nincsenek sokan, a Savaria Rehab-Team kétszázötven ügyfele közül úgy harmincan töltik az éjszakát nem lakás céljára szolgáló helyiségben, de nagy hidegben közülük is bemennek a szállóra öten-hatan.

Az utcán egyetlen asszony éjszakázik. Vele és két társával a könyvtárban találkozik a polgármester. A találkozóra az újságírók akkor mehettek, ha a hajléktalan emberek ezt vállalták. Ahogy a szociális munkások már többször, a polgármester is felajánlotta a szálló szolgáltatásait, számolt be a beszélgetésről a polgármester. Annyit ígért az asszony, hogy átgondolja, hogy kér-e segítséget a szakemberektől. A másik ember csütörtökön megy a hivatalba, az ő ügye már részben sínen van, a munkahelyvédelmi program keretében állása már lesz, de hogy szállása is lesz-e, az még kérdés, ő sem hajlandó a segítőházban aludni.

A következő állomás egy borozó, két hajléktalan ember törzshelye ez, meg a város", ahogy egyikük, János fogalmaz. Jánosnak van valamennyi jövedelme, de ezt még kukázással és kéregetéssel egészíti ki, a polgármestert is megkörnyékezi, de a pár forint helyett inkább tanácsot kap: vegye igénybe a szolgáltatásokat. János nem árulja el, hogy hol tölti az éjszakát, fedett helyen ennyit mond.

Innét már felfelé visz az út, a hegyre, ahol Borikával találkozunk. Az idősödő asszony egy parkerdei házikóban él, a kutyája miatt nem költözik be a szállóra. Meg a szabadság miatt. Viszonylag rendezettek a körülményei, némi jövedelme is van. Hét óra után ébren találjuk, a polgármestert beengedi, az újságírók kérdéseire is válaszol. Van vize, villanya, társa, és persze kutyája, a Frédi. Kifelé jövet a polgármester arról számol be, hogy meleg van Borika otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!