Hírek

2013.01.22. 19:31

Kultúránk ünnepnapján

A Himnusz 190. születésnapján, kedden megyénkben is több helyen ünnepelték a magyar kultúra napját.

Némethy Mária

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, a Himnusz születésnapján. Az idén, a születés 190. évfordulóján különösen gazdag volt a naphoz kapcsolódó rendezvénysorozat. Az ország számos településén, így megyénkben is  megemlékezéseket, rendezvényeket, színházi előadásokat és hangversenyeket tartottak.

Szombathelyen az Agora - Művelődési és Sportházban kedden este rendezték meg a naphoz kötődő díjátadó gálát. Dr. Puskás Tivadar   polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Az idei díjazottak: Szommer Ildikó, Trajbár Balázs László  és Csonka Tamás.  Az ünnepi műsorban igazi csemegét, a Varidance legjobb koreográfiáiból összeállított, rendkívül élvezetes formában előadott montázsát láthatta a nagy számú közönség. 




A Művelődési és Sportházban kedd este megrendezett ünnepségen a Varidance remek táncosainak is tapsolhatott a lelkes közönség (Fotó: Benkő Sándor)



Kedden az Agora - Művelődési és Sportházban mintegy 400 ember ünnepelte a magyar kultúra napját. Megtapsolta a díjazottakat, s a Varidance Montázs című fergeteges táncszínházi előadást, amelyet egy felvonásban, 70 percen át látott a közönség.  Kedden ünnepeltük nemzeti imánk, a Himnusz születésének 190. születésnapját. Kölcsey Ferenc  műve előtt   a katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony Anyánk című népének,  a református magyarságé a Tebenned bíztunk elejétől fogva (90.) zsoltár volt, de  népszerű volt még  a hatóságok által többször betiltott  úgynevezett  Rákóczi-nóta is, amit   Hector Berlioz és Liszt Ferenc is megzenésített.


Huszonnégy esztendeje, 1989 óta a Himnusz születésnapja egyben a magyar kultúra napja is. Ünnep, amelyen a magyarság nagyon színes és gazdag  kultúrája áll a középpontban. Rá  terelődik a figyelem, s  mindazokra, akik  sokat tettek és tesznek ezért a kultúráért, értékei  gazdagításáért.

 

Szommer Ildikó a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát vehette át dr. Puskás Tivadartól (Fotó: Benkő Sándor)


Kedden este Szombathelyen az Agora - Művelődési és Sportház volt  a színhelye a kultúra napi díjátadó gálának. Ünnepi köszöntőt Puskás Tivadar   polgármester mondott. Az ünnepségen Szommer Ildikó  a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát vehette át.

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatóhelyettesének nevéhez kötődik a Savaria Történelmi Karnevál 2000-ben történő újbóli életre hívása, az újszerű, egyedi koncepció megalkotása. A karnevált indulásától kezdve szervezi. Kiemelkedő, példamutató munkája nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a karnevál 2011-ben a "Kiváló Minősítésű Fesztivál" és a "Nyugat-magyarországi régió kiemelt örökségturisztikai rendezvénye" címet viselhette.

 

 

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát vehette át Trajbár Balázs László, aki 2001-ben került a Városi Fúvószenekarba, amelynek alelnöke, majd 2011 óta elnöke lett. Mindkét poszton sokat tett a szombathelyi fúvóstalálkozók megszervezéséért. Elnökké választása óta a zenekar egyre több felkérést kap. Munkájuk elismeréseként az 55. jubileumi koncert fővédnökségét dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta el. A Kultúra Támogatásért-díjjal Csonka Tamást   tüntették ki. A Csonka Fivérek Kft. ügyvezetője a szombathelyi kulturális élet meghatározó mecénása. A Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor kiemelt, illetve fő támogatója, a rendezvény létének egyik meghatározó pillére. Rendszeres természetbeni támogatást ad a Weöres Sándor Színház vendégszínészeinek, rendezőinek.


A gálaműsorban igazi csemegeként a - Román Sándor vezette Experidance egykori tánckarvezetője, szólistája, Vári Bertalan által alapított - Varidance legjobb koreográfiáiból álló fergeteges műsornak tapsolhatott a közönség. 






Himnuszunk szövege először 1828-ban jelent meg, zenéjét Erkel Ferenc  szerezte 1844-ben. 1903-ig     az osztrák császári himnusz volt az állami himnusz. Anekdota:  Rákosi Mátyás új, szocialista himnusz  szerzésével bízta meg Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt. Kodály azt válaszolta:  "Minek új? Jó nekünk a régi." 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!