Hírek

2013.01.21. 19:46

Lovaggá ütötték

Répcelak, Budapest - A Magyar Kultúra Lovagja címet kapta Garas Kálmán, a Nyitott Tér Kulturális Egyesület alapító elnöke.

Simon Erzsébet

Az elismerést a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedőknek adják.

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. A cím adományozására nyílt pályázat útján társadalmi szervezetek, önkormányzatok és intézmények adhatnak jelölést.

 

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnöke lovaggá üti Garas Kálmán fotográfust (Fotó: Kővágó Csaba)

A felhívásra évről évre több civil szervezet mozdul meg, ami azt jelzi, hogy a közösségek egyre jobban figyelnek a kulturális élet valamely területén példamutatóan tevékenykedő embertársaikra. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma a Kultúra Lovagrendje nemzetközi tanácsadó testülete javaslata alapján Egyetemes Kultúra Lovagja, Magyar Kultúra Lovagja és posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozott  tucatnyi ország harminchat személyiségének.  A lovagok avatása a magyar kultúra napja országosan jegyzett eseménye, a rendezvényt Budapesten, a Hagyományok Házában tartották az elmúlt szombaton. Vas megyéből egyedüliként Garas Kálmán fotográfust tisztelték meg az elismeréssel.

 

 

- Örömteli meglepetés volt számomra, amikor néhány héttel ezelőtt tudatták velem, hogy hamarosan lovaggá ütnek - idézi fel az eseményeket Garas Kálmán. - Mindazonáltal ez az elismerés nemcsak nekem, hanem a Nyitott Tér Kulturális Egyesület valamennyi tagjának szól. Annak a közösségnek, amely immár egy évtizede dolgozik azon, hogy szülőfalum -  amely most már több mint egy évtizede város - kulturális kisugárzása növekedjék.

 

 

 

Büszkén mondhatom, hogy az egyesület bejegyzése óta eltelt tíz év alatt a rendezvényeink nemcsak városi, megyei, hanem régiós hírűekké  is váltak. A Szombathelyen élő fotográfus volt a kezdeményezője a  Répce Galéria képzőművészeti kiállításainak, valamint a Répcelaki Szabadegyetem  Hétköznapi tudomány és művészet  előadás-sorozatnak. Irodalmi, komolyzenei előadások, népzene-néptánc rendezvények szervezése fűződik a nevéhez. 2006-ban Az Év Vasi Embere lett, három éve megyei Príma-díjra jelölték.

 

A Magyar Kultúra Lovagja  - és a többi - cím átadására évente a magyar kultúra napja gálán kerül sor. A lovaggá ütési ceremónia állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem lánccal, oklevél és ezüst kitűző jár. A kitüntetettek nevét bejegyzik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!