Hírek

2013.01.23. 17:03

Rendet ígér az új rendőrkapitány

Rendet ígér a vasi megyeszékhely új rendőrkapitánya. Dr. Gulyás Ferenc tavaly december közepén a sárvári rendőrkapitányi posztot cserélte fel a szombathelyire. Azt mondja, a szórakozóhelyekre is több figyelmet fordítanak majd.

Nagy Ildikó

Vidám és közvetlen ember benyomását kelti Szombathely új rendőrkapitánya, akinek az irodája is sok mindenről árulkodik. A falon  fő helyen  egy jánosházi festő, Bincze Gyula képe lóg, rajta a sárvári Nádasdy-vár. Mellette egy tabló, amiről  a Sárvári Rendőrkapitányság dolgozói mosolyognak. Búcsúajándék ez is, akárcsak a gumiabroncs alakú óra, amit a megyei rendőr-főkapitányság közlekedési osztályán eltöltött évekre emlékezteti dr. Gulyás Ferencet.

És akkor jöjjenek a rendőri pályán eltöltött huszonhárom év legfontosabb állomásai.A Kissomlyón nevelkedett, majd  a celldömölki gimnáziumban érettségizett Gulyás Ferenc a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán végzett  1993-ban. Tudatosan készült a pályára, olyannyira, hogy az ELTE nyári felkészítő táborába is elment Szegedre, ahol az ügyvédi és bírói terveket dédelgető társai kerek szemmel néztek rá, amikor elmondta, hogy ő rendőr szeretne lenni.

 

 

Dr Gulyás Ferenc huszonhárom esztendeje viseli a rendőregyenruhát. Vezetőként közvetlen hangnemre törekszik (Fotó: Szendi Péter)

Az már persze más kérdés, hogy később a jogi egyetemet is elvégezte, és mint mondja, az ott tanultaknak nagy hasznát veszi munkája során. A pályát Sárváron kezdte bűnügyi nyomozóként, majd 1996-ban a közlekedésrendészeti osztály helyettes vezetője lett, később  rábízták a közrendvédelmi osztály vezetését.

2005-ben került át a megyei rendőr-főkapitányságra, ahol a megyei  ügyeleti osztály, majd a közlekedésrendészeti osztály munkáját irányította. 2009-ben visszatért Sárvárra, akkor már városi rendőrkapitányként. 2012 decemberében aztán újra csomagolhatott: a megyeszékhely rendőrkapitánya lett.

 

 

Új feladatát nagy megtiszteltetésnek  tartja, és mint mondja, már van néhány ötlete, hogy mely területeket kellene kiemelten kezelni.

Sárvári jó példák is szerepelnek a listán, szeretné például, ha a polgárőrökkel és egyéb szervezetekkel közösen gondolkodnának azon, hogy a sokszereplős történetben megtalálják,  mit tehetnek együtt a közbiztonság javításáért. Kifelé szigor, befelé némi lazítás: a rendőrkapitányságon belül,    vezetőként, a közvetlenebb hangnemre törekszik majd.Azt mondja, szombathelyi rendőrkapitányként már volt szerencséje több civil  emberrel beszélgetni, az eszmecserékből pedig egyértelműen kiderült, hogy az itt élők rendet szeretnének.

Dr. Gulyás Ferenc azt ígéri, rajta nem fog múlni.

 

 

 

 

Javuljon a biztonságérzet

A szórakozóhelyekre és azok környékére is több figyelmet fordítanak a jövőben a szombathelyi rendőrök, mondja a városi kapitány.

Első lépésként szeretnék, ha a belvárosi kamerarendszer bővítése során a frekventált szórakozóhelyek környékét is bekameráznák. Aggódó szülők megnyugtatására megjegyzi, a jövőben a fiatalokra legnagyobb veszélyt jelentő,  tudatmódosító szerekkel üzletelő egyéneknek, csoportoknak sem kell nélkülözniük a szórakozóhelyeken felbukkanó rendőrök figyelmét. És bár közbiztonság tekintetében Sárvár után Szombathely valóban nagyobb kihívás,  a társszervekkel együttműködve azon dolgoznak, hogy az emberek szubjektív biztonságérzete javuljon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!