Hírek

2013.02.06. 18:25

Drága erdei iskola

Szombathely - Egyre nagyobb gondot jelent a szülőknek az erdei iskola, kirándulás árának kifizetése. Az iskolák olcsóbb megoldást keresnek.

Kupi Györgyi

Egy olvasói sms-ben jelent meg, hogy a szülőt megfenyegették, ráküldik a gyermekvédelmet, mert nem tudja kifizetni az erdei iskola árát. Olvasónk nem avatott be minket részletekbe, így ezzel az esettel nem tudunk foglalkozni, annak viszont utánajártunk, lehet-e a szülőktől pénzt szedni, és mire.

Boronkay Viktóriától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerületének gazdasági és működtetési igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy a tantervben szereplő tanulmányi kirándulásra, erdei iskolára kérhet az intézmény pénzt a diákoktól. A szülők anyagi erejét is figyelembe véve döntenek arról, hogy hová viszik a gyerekeket. Boronkay Viktória hozzáteszi, hogy eddig egy iskola gazdasági vezetőjeként dolgozott, náluk is előfordult, hogy nem tudta a szülő kifizetni az erdei iskola árát, de olyan nem történt, hogy emiatt a tanuló ne tudott volna részt venni az iskolai programon. Az intézmény alapítványa egy bizonyos összegű támogatást mindenkinek adott, de volt, akitől a teljes költséget átvállalta.

Az erdei iskola legfeljebb öt napot jelent a természetben. Illusztráció: Kiss Teodóra

Hasonlókról számolt be Kiss Péter, a Dési Huber Általános Iskola igazgatója. Náluk sem maradhat ki gyerek az erdei iskolából anyagi okok miatt. A támogatást ott is az iskola alapítványa biztosítja differenciáltan.

- Hogy ez igazságos legyen, ahhoz jól kell ismerni a családok hátterét - hangsúlyozta. Náluk a pedagógiai program része az erdei iskola, így elvileg a költséget az iskolának kellene állnia, ugyanakkor egy kiskapu maradt: ha szeptemberben a szülők támogatják a programot, és tesznek egy írásbeli nyilatkozatot, hogy a költségeket viselik, akkor lehet tőlük pénzt szedni. Korábban egy ötnapos táborozásra akár 12 ezer forintot is költöttek, például a Balaton-felvidéken, ma már ez ritkán fordul elő. Olcsóbb, megyei lehetőségeket keresnek, ez 6-7 ezer forintba kerül. Ha a szülők ezt sem tudják vállalni, akkor napi ingázással is megoldható az erdei iskola. A pedagógusok kiadásait ugyancsak az iskola alapítványa állja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!