Hírek

2013.02.21. 19:16

Felavatták a közösségi szolgálat irodáját

Szombathely - Megnyílt csütörtökön a Vasi Diák Közösségi Szolgálat irodája az egyetem D épülete mellett, a Belsikátorban.

Rózsa Melinda

A nemzeti köznevelésről szóló törvény előírja az érettségi vizsga előfeltételeként az 50 órás közösségi szolgálatot. Ennek szervezésére, koordinálására hozta létre a Vasi Diák Közösségi Szolgálat irodáját a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ azzal a céllal, hogy a középiskolás diákok a helyi közösség számára hasznos, jól szervezett, biztonságos tevékenységet végezhessenek közösségi szolgálat ideje alatt.

Az avatón Hoffmann Rózsa (jobbra) is megjelent (Fotók: Szendi Péter)

Az irodaavató rendezvényen már el is indult a közösségi szolgálat: a Bolyai gimnázium és a Művészeti Szakközépiskola diákjai ennek keretében adtak műsort.

Az eseményen elsőként Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár mondott köszöntőt. A kötelező önkéntesség szakmai hátteréről a politikus elmondta: pedagógiai és társadalmi megfontolásból döntöttek a közösségi szolgálat jogszabályba foglalása mellett. „A közösségi munkát most még csak ajánljuk, támogatjuk, de a jövőben el is fogjuk várni”, szögezte le. Az államtitkár példamutató kezdeményezésnek tartja, hogy Vas megyében fizikai teret is kapott a közösségi munka.

Prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora arról beszélt, az egyetemnek a pedagógusképzés miatt fontos mindez, hiszen a jövőben a tanárok mindennapi munkájának része lesz az 50 órás szolgálat.

A köszöntők sorához csatlakozott dr. Puskás Tivadar polgármester és Harangozó Bertalan kormánymegbízott is, majd a központ igazgatója, dr. Iker János átnyújtotta az első közösségi szolgálatról szóló igazolásokat a műsorban szereplő diákoknak.

Hoffmann Rózsa az avatást követően a köznevelési és a felsőoktatási rendszer változásairól tartott előadást az érdeklődő pedagógusoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!