Hírek

2013.02.05. 09:11

Foltművészet furnérból

Szombathely – A régi bútorok egyik legfőbb ékessége az intarzia díszítés volt. Ma a berendezésen már ritkán fordul elő, ám vannak, akiket ez a technika egyéni alkotások létrehozására sarkall.

Tersztyánszky Krisztina

Linka Sándort sokan ismerik puzzle képek, összerakós logikai fajátékok készítőjeként. Azt azonban kevesebben tudják róla, hogy intarzia képeket is készít, méghozzá időrendben ez volt az első a hobbi- foglalatosságok sorában. – Több mint negyven éve, a kórházban ismerkedtem meg egy fiatal asztalossal – meséli arról, hogy kezdődött.

– Amikor felgyógyulásom után meglátogattam a lakásán, nála láttam először intarzia képet és rögtön úgy döntöttem, hogy ezzel én is megpróbálkozom. Furnért, szikét adott a kezembe, és megtanított az alapvető fogásokra. A technikát tőle lestem el, de a rajzot már én készítettem hozzá.

Linka Sándor több mint negyven éve készít intarziákat. Sokszor éjszakába nyúlóan dolgozik a munkadarabon (Fotók: Kiss Teodóra)

Linka Sándor 1972-ben egy solingeni acél borotvából készített magának szikét – ezt használja azóta is. Első képein mértani formákat ábrázolt, aztán sorra jöttek a neves szombathelyi épületek, templomok, kastélyok. A portréalkotáshoz már egy magasabb szintre kellett eljutnia. Fényképek alapján fába formázta II. János Pál pápa, Salvador Dali, Nagy László vagy legutóbb, az évforduló kapcsán Weöres Sándor portréját. Most éppen József Attila arcvonásai bontakoznak ki aprólékos munkája nyomán.

– Gyakran kérdezik tőlem a képeimet látva: hogy csinálom? Erre azt szoktam válaszolni: nehezen. Egy intarzia képhez sok minden kell: alkotókedv, türelem, rajzkészség, precizitás, sok szabadidő, és nem utolsó sorban furnérok tömkelege. Rengetegféle színnel dolgozom: dió, mahagóni, jávor, juhar, tölgy, gyökérfurnérok sokasága... Az egyik első nagyobb munkámnál, a Ferences templomnál már több mint tíz árnyalatot használtam. Mielőtt a szikét a kezembe venném, kell lennie egy rajznak, a foltokat ennek alapján mind egyenként kell kivágni, a helyére illeszteni. Az eredeti mélyépítő, geodéta szakmám és az intarzia készítés ebben a két dologban közös: a szabadkézi rajz és a precizitás.

Linka Sándor tízegynéhány társával együtt az Országos Intarzia Egyesület tagja, melyet egy lelkes furnérmetsző hölgy alapított, hogy továbbéltesse a régi mesterséget. A csoportban akad festőművész is, de ez a ritkább: az intarzia szerelmesei a legkülönfélébb hivatások képviselői közül kerülnek ki. – Kár, hogy a kommunizmus az intarziát leradírozta a bútorokról – vélekedik Linka Sándor. – Hiába is gondolnék arra, hogy a díszítést egy-egy bútordarabra is felviszem, nem kell az egyediség.

Portrék garmadája sorakozik Linka Sándor lakásában, s valami azt súgja, személyes kötődés kell ahhoz, hogy valakinek az arcvonásain hetekig dolgozzon. Így készülhetett el az Aranycsapat sorozat, így Wass Albert, a közeljövőre pedig Brenner János vértanú és Balogh József költő portréját vette tervbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!