Hírek

2013.02.19. 10:46

Halálos csapást mérnek az egyetemekre?

Halálos csapás az egyetemekre? - ezzel a címmel tett fel kérdést hétfő délután dr. Nemény András MSZP-s országgyűlési képviselő. A kérdésre Halász János államtitkár válaszolt.

Bajdó Bettina

Dr. Nemény András elmondta, hogy a kormány egy modern, mindenki számára hozzáférhető felsőoktatást ígért. Ezzel szemben rombolás szemtanúi lehetünk. A Nyugat-magyarországi Egyetemen 2010-ben 10,4 milliárd forint volt az állami támogatás. Az azóta eltelt három év alatt 5,2 milliárd forinttal kevesebbet kapott az egyetem. Az intézmény nem jogosult tavaly óta  a szakképzési és az innovációs támogatásokra sem, ez újabb egymilliárd forintos elvonást jelent.

Dr. Nemény András hozzátette, ez már rövid távon is halálos csapást jelent. Ha az egyetem ennyivel csökkenti a kiadásait, akkor az oktatók 44 százalékát, 544 főt el kellene bocsátani. Ez azonban nem lenne hosszú távon megoldás. A képviselő elmondta azt is, hogy a hallgatók ebben a hónapban még nem kaptak ösztöndíjat, az oktatók pedig bért.

A kérdésre Halász János válaszolt, hangsúlyozva azt, hogy semmilyen csapásról nincs szó. Az idei költségvetésből 47 milliárd forinttal több támogatást biztosítanak. Ebből 27 milliárd a PPP-szerződések kiváltását célozza meg, 10 milliárd a uniós projekteket, 10 milliárd az adósságkonszolidációt támogatja. Dr. Nemény András erre reagálva kifejtette, Szombathelyen évi 50 milliót tesz ki a PPP-szerződésből eredő kötelezettség, ezzel szemben az egyetemtől idén havi 200 milliót vontak el. Ennek eredménye a színvonaltalan oktatás és az elégtelen finanszírozás lesz. Halász János szerint előremutató, ami a felsőoktatásban történik. Folyamatosan együttműködnek a szereplőkkel, zajlanak a nemzeti felsőoktatási kerekasztal tárgyalások. Kiemelte, a felsőoktatás sokkal jobb kezekben van, mint az előző ciklusban és jobb állapotban is lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!