Hírek

2013.02.08. 14:07

Hattyút akartak menteni Szombathelyen

Szombathely - Volt egy ember, aki meglátta a jégen a hattyút, hívta az egyesületet, onnan hívták a polgári természetőrt.

Némethy Mária

Csütörtökön történt egy érdekes és nem veszélytelen madármentés Szombathelyen.

- A déli órákban kaptam a telefonhívást a Fekete István egyesülettől, hogy a Csónakázó tavon a jégen van egy sérült madár - meséli a történetet Bogáti András polgári természetőr, ismert túravezető. - A helyszínre sietve találkoztam a bejelentővel, a jégpálya üzemeltetőjével. Megállapítottam, hogy egy Bütykös hattyúról van szó, amely sajnos távolról eléggé életképtelennek tűnt, de mindenképpen meg kellett győződnöm a madár állapotáról. A tűzoltóság segítségét kellett kérnem a mentéshez, mert eléggé veszélyesnek tűnt a művelet. Készségesek voltak, azonnal jöttek. Csónakba szálltunk. Próbáltunk a jeget feltörve előre haladni, de a szél miatt nagyon nehezen és lassan ment, nehéz volt irányban tartani a csónakot. A jégtörés nehézkes munka volt hármunknak is a jég vastagsága miatt. Ahhoz vastag volt, hogy a közel 40 méteren feltörjük, ahhoz vékony, hogy biztonságosan tudjunk menteni. Kicsit sikerült beljebb érnünk, de sajnos akkor már látható volt, hogy a hattyú elpusztult. A tetemét nem tudtuk kihozni, a szél miatt életveszélyesnek tűnt minden további akció.

Bogáti András a sokadik állatmentésben vett részt csütörtökön.

- Ha tudunk,  mindig azonnal megyünk a sérült madarakért. Van úgy, hogy életveszélyes helyzetekbe is megpróbáljuk a mentésüket.
Ráadásként még annyit elárult magáról: teljesen ingyen, a saját költségén végzi a polgári természetőri munkát, de nagyon lelkesen és kitartóan. Ha hívják, mindig megy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!