Hírek

2013.02.14. 16:16

Változtak a szabályok

Az érintetteknek március elsejéig kell teljesíteniük a hulladékkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeiket. A nemrégiben életbe lépett rendeletek számos helyen felülírják a korábbi szabályozást.

Kiss Tamás

A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ tájékoztatása szerint a tavalyi évről szóló bevallásokat még a 164/2003. (X. 18.) kormányrendeletben meghatározott módon és tartalommal kell benyújtani. Az idei évben keletkező hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségeket viszont már a 440/2012. (XII. 29.) kormányrendelet szabályozza. Ez alapján a hulladék termelője, birtokosa, szállítója, közvetítője, kereskedője és kezelője telephelyenként és hulladéktípusonként a tevékenysége során képződő, mástól átvett, másnak átadott vagy általa kezelt hulladékról nyilvántartást kell, hogy vezessen.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a telephelyre belépő és onnan kilépő anyag és a telephelyen képződő hulladék anyagmérlegét. A telephelyi nyilvántartás tartalmát a rendelet melléklete határozza meg. Az ebben meghatározottakon túlmenően a hulladékká vált gépjárművekről szóló kormányrendeletben, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben, a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben, valamint az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben meghatározott hulladékfajtára vonatkozó adatot is tartalmaznia kell.

Rendszeres adatszolgáltatásra  a hulladékszállító kivételével  a hulladék kezelője, kereskedője kötelezett (több telephely esetén telephelyenként), továbbá az a termelő, amelynél a tárgyévben a telephelyen keletkezett hulladékok éves összmennyisége meghaladja: veszélyes hulladékok esetében a  100 kilogrammot, nem veszélyes hulladékok esetében a 2000 kilogrammot, nem veszélyes építési és bontási hulladékok esetében az 5000 kilogrammot. (Figyelem: a veszélyes hulladék esetében eddig 200 kilogramm volt a bevallási határszám!)

Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy pontosan nyomon követhető legyen a hulladék útja (Fotó: Benkő Sándor)

A keletkezett és kezelés vagy kereskedelem céljából átvett hulladékról szóló éves bevallást a tárgyévet követő esztendőben március elsejéig kell megtenni, veszélyes hulladék (kezelésre vagy kereskedelemre való átvétel) esetén a bevallást a tárgynegyedévet követő nyolcadik munkanapig kell megtenni.

Újdonság, hogy az elektronikai hulladékokról, az akkumulátorokról és az elemekről az OKTVF felé éves bevallást kell készíteni, méghozzá EWC-kódonként tárgyévet követő évben, február 20-áig. Ezt először 2014. február 20-áig kell benyújtani a 2013-as évről. Szintén új szabály, hogy amennyiben a bontó hasznosítani tud alkatrészeket az átvett kocsiból, köteles fizetni a roncsért az autósnak. Igaz, a hulladékká vált gépjárművekről szóló rendelet sem a minimum árakat nem határozza meg, és az alkatrészek és tartozékok állapotának felméréséhez sem ad támpontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!