Hírek

2013.03.06. 11:20

Magasabb lesz a támfal

Szentgotthárdon a gimnáziumnál és a piacnál elkezdődik a Rába parti vasbeton támfal, árvízvédelmi szempontból rendkívül fontos magasítása.

Kiss Tamás

Az ökormányzat és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a vonatkozó régiós kiíráson közös pályázatot nyújtott be a Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztési programban a Rába folyó szentgotthárdi szakaszának árvízvédelmi fejlesztésére.

És, mint azt az elmúlt hetek történései, nevezetesen a gyors hóolvadást követő jelentős áradások mutatják, a felek nagyon is jól tették, hogy az árvízvédelmi biztonság növelése érdekében összefogtak, és éltek a kínálkozó pályázati lehetőséggel.

Mint megtudtuk, a kiíráson nyertes beruházás teljes költsége közel 318 millió forint, amely során 381 folyóméter hosszú, meglévő vasbeton támfal kerül magasításra és 1075 folyóméter hosszban a Rába folyó medrének kotrására, szelvénybővítésére is sor kerül.

A Rába és a Lapincs találkozásától a mintegy egy kilométer hosszan már nagyobb részt elvégzett nagyvízi és kisvízi mederkotrások a folyó szelvényét bővítették. A munkáknak köszönhetően a meder alacsonyabb vízszinttel képes levezetni ugyanazon árvízi víztömegeket.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által koordinálmunkálatok a megfelelő ütemben, jól haladnak. Az építés az idei év júliusában fejeződik be.

Ezek után pedig arról, hogy a szentgotthárdi piacnál, illetve gimnáziumnál meglévő vasbeton támfal annak idején a mértékadó árvízszint fölött 20-30 centiméter  magassági biztonsággal épült meg. A 2009-ben lezajlott árvízi események során azonban bebizonyosodott, hogy az árvízszintek jelentősen megemelkedtek, ezért az épített környezett védelme érdekében (gimnázium, piac) a vasbeton támfal magasítása szükséges. 

A támfal a Rába folyóra előírt 1,0 méteres magassági biztonságú I. rendű árvízvédelmi műként lesz újjáépítve.

A kiírt közbeszerzési eljárást követően Szentgotthárd Város Önkormányzata szerződést kötött a zalaegerszegi UTPLAN 95 Kft–vel. A munkaterület átadása március 5-én megtörtént. A kivitelezési munkálatok várhatóan ez év októberében fejeződnek be.Az árvízvédelmi támfal jelentős magasításával és a Rába szakasz szelvénybővítésével, mederkotrásával Szentgotthárdon az egyre magasabb szinten tetőző árvizek a jövőben sokkal kisebb veszélyt fognak jelenteni a lakosság számára.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!