Hírek

2013.03.28. 15:08

Ötvenéves a kőszegi iskola

Kőszeg - Félévszázados lett a Bersek József Általános Iskola. Ez alkalomból nagy ünnepséget tartottak, amelyen sokan tapsoltak a kitűnő műsornak. Az intézmény változáson, átalakuláson, fejlődésen ment át.

Némethy Mária

- Már elődeink is tisztában voltak azzal, hogy egy város életében az egyik legfontosabb intézmény az iskola. 50 év önmagában is hosszú idő. Különösen hosszú időt jelent egy oktatási intézmény történetében, főleg ha két évszámmal hitelesítjük: 1963-2013. A két évszám közötti évtizedek felgyorsult történelmi eseményekről, átalakulásokról, fejlődésről és néha megtorpanásokról vallanak.

Röviden így összegezte a félévszázados történelmüket Kovácsné Szabó Éva igazgató, hozzátéve azt is:

- Akik ebben az intézményben dolgoztak, tanítottak, mindenkor helytálltak, tudásuk legjavát adták. Ennek legékesebb bizonyítéka az a sok szép eredmény, melyet az egykori és mai tanítványok elértek, elérnek. Hálás szívvel gondolok mindazokra, akik áldozatos, lelkiismeretes munkájukkal, hivatástudatukkal nagybetűs iskolát hoztak létre, adtak át az utódoknak. Rákos György, Róth Anna, Szilasné Bartha Irma, Feigl Lajosné, dr. Schrott Géza és dr. Varga Tiborné kiváló igazgatók voltak.

Az iskola speciális területe a művészeti nevelés, de az idei tanévtől újra indult a testnevelés tagozat. Fotó: Benkő Sándor

A március 15-ei ünnepélyen volt az ünnepség, a jubileumi műsor, amelyet sokan megtiszteltek jelenlétükkel. Ott voltak Ausztriából a mödlingi testvériskola, a Jacob Thoma Mittelschule képviselői, valamint Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester, Bánó Zoltán tankerület-igazgató, és a kőszegi társintézmények vezetői is. Még Németországból, Magdeburgból is hazalátogatott Ráduly János, volt bersekes diák, aki kapcsolatot akar tartani az iskolával. Az ünnepet  amely a 4. osztályos tanulók színvonalas, március 15-ét ünneplő műsorával kezdődött  azért tették március 14-ére, mert az iskola névadója, Bersek József ezredesként a fegyveres harcok kezdetétől a világosi fegyverletételig hősiesen harcolt a magyar szabadságért, függetlenségért. A kitűnő összeállítás, a zenei betétek, a tánc, a színpadkép Szombathelyi Zita, Geosits Andrea, Horváth Márta, Szabóné Király Éva és Kutrovics Anikó tanárnők munkáját dicsérte. A Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai is emelték jelenlétükkel a műsor színvonalát.

Jelenleg 351 diák jár a Bersekbe, ahol felkarolják a felzárkózásra szorulókat, tudástöbbletet adnak a tehetségeseknek, tanítanak németet és angolt, speciális területük a művészeti nevelés  - nem véletlenül működik már 18 éve az iskola büszkesége, a BE-JÓ Táncegyüttes -, s az idei tanévtől újra indult a testnevelés tagozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!