Hírek

2013.04.19. 19:04

A kórház névadójára emlékeztek a sírjánál

Emléktáblát avattak Markusovszky Lajos sírjánál, halálának 120. évfordulója előtt tisztelegve. A gazdag életutat bejárt orvos felvidéki szülőfalujából is érkezett delegáció az ünnepségre.

Simon Erzsébet

Markusovszky Lajos életútja a Felvidékről indult, s százhúsz éve, 1893. április 21-én Abbáziában fejeződött be. Földi maradványai a vasegerszegi családi sírboltban nyugszanak. Itt tartották pénteken az évforduló alkalmából azt a megemlékező ünnepséget, amelyen a települési önkormányzat kezdeményezésére emléktáblát avattak.

Helybeliek, a megyei önkormányzat, a megyei kórház képviselői és mások mellett Markusovszky Lajos szülőfalujából is érkezett delegáció Michal Sykora polgármester vezetésével. A szlovákiai falu, Csorba  elöljáróival két éve vették fel a kapcsolatot a vasegerszegiek. A Markusovszky-kultusz jegyében kölcsönösen meglátogatták egymást. A szlovák delegáció péntek délelőtt a megyei Markusovszky kórházban is járt. A vasegerszegi emlékünnepségen pedig Michal Sykora  Katona Zoltán tolmácsolásával elmondta: bár náluk nem ismerik annyira Markusovszky tevékenységét, mint Magyarországon, Csorbán is utca őrzi a nevét.

(Fotó: Benkő Sándor)

Markusovszky Lajos földi maradványai Vasegerszegen, a családi sírboltban nyugszanak a település határában. Itt, az obeliszknél helyezték el a falu önkormányzatának kezdeményezésére azt az emléktáblát, amely a gazdag életutat bejárt, Felvidéken született és 1893. április 21-én Abbáziában elhunyt orvos halálának 120. évfordulójára emlékeztet.

A zöldövezeti magaslaton egybegyűlteket Németh József, a Markusovszky-kultusz kiszélesítésében aktív község polgármestere köszöntötte.  V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy Markusovszky tevékenységeit már se szemtanú, se fültanú nem tudja felidézni, az emléke mégis elevenen él, hiszen nevét utca, tér, kert és kastély, szobor és díj is őrzi. Úgy teszünk, mint a Kis herceg lámpagyújtogatója, mondta, aki ha meggyújtja a lámpáját, mintha csillagot teremtene, hogy a fényéhez mérhessük magunkat. A sokoldalú Markusovszky is egy csillag volt, példaadó emberi és szakmai nagysággal. És nagy idők tanúja is volt, mi több a reformkor történéseinek aktív részese. Erről Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke beszélt.

Felidézte a 19 esztendős korában Pestre került orvostanhallgató életútját, aki Párizsban, Bécsben is tevékenykedett. Az 1848-as forradalom kitörése után szerepet vállalt a magyar katonai egészségügyi szolgálat létrehozásában. A feldunai hadsereg törzsorvosaként ő kezelte Görgey Artúr fejsérülését. Később jelentős érdemeket szerzett a magyarországi orvosképzés új alapokra helyezésében, a pesti és a kolozsvári egyetemi oktatás európai színvonalra emelésében. Dr. Kőfalvi István,  a Vas Megyei Markusovszky Kórház orvos igazgatója egyebek mellett kiemelte, hogy az intézményi névadó munkásságának fontos üzenete van: ha mindenki a tudásának és a képességeinek megfelelően végzi a feladatát, összefogással, kitartással sikerül eredményeket elérni.

Az emléktáblát megáldotta Dóka Ferenc katolikus plébános és Verasztóné Magyar Melinda evangélikus lelkész. Vasegerszegi fiatalok alkalomhoz illő műsorral tisztelegtek, a különféle szervezetek, intézmények képviselői pedig koszorút helyeztek el.

 

Markusovszky Lajos alapította alapította a ma is megjelenő Orvosi Hetilapot. Szerkesztői munkásságát Jordán Tamás méltatta, majd József Attilától idézte a szerinte az egyetemes magyar költészet legaktuálisabb versét:

Tanultátok-e a számokat?

Bizony számok az emberek is,
Mintha sok 1-es volna az irkában.
Hanem ezek maguk számolódnak
És csudálkozik módfölött az irka,
Hogy mindegyik csak magára gondol,
Különb akar lenni a többinél
S oktalanul külön hatványozódik,
Pedig csinálhatja a végtelenségig,
Az 1 ilyformán mindig 1 marad
És nem szoroz az 1 és nem is oszt.

Vegyetek erőt magatokon
És legelőször is
A legegyszerűbb dologhoz lássatok -
Adódjatok össze,
Hogy roppant módon felnövekedvén,
Az Istent is, aki végtelenség,
Valahogyan megközelítsétek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!