Hírek

2013.04.28. 14:30

Átjáró Másként - jó lehetőségek a tehetségkutató résztvevőinek

Szombathely – Sokszínű, izgalmas buli volt az idei Átjáró tehetségkutató fesztivál az Oladi KIKI-ben szombaton este. Rengeteg értékes nyereményt osztott ki a szakmai zsűri a fellépő zenekaroknak.

Merklin Tímea

A LOGO Ifjúsági Szolgálat az MMIK-ból április 1-től átkerült a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft-hez, így ennek keretében rendezték meg a hagyományos, de idén új nevet felvett  Átjáró Másként Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivált, amelyhez pénteken Prevenciós Nap is kapcsolódott. Együttműködő partnere voltak: az AGORA Kulturális Központ és a Jam Music.

Fotók: Ohr Tibor

Az Átjáró fesztivál célja az amatőr zenei élet felpezsdítése, a tehetséges zenekarok felfedezése és bemutatása a közönségnek. A program fontos háttérszereplője Holdosi Attila zenész, aki folyamatosan kapcsolatban van a fiatalokkal, és kézen fogva segíti, biztatja őket, ő mint egy előszűrő működött: akit kézen fogott, az itt volt a fesztiválon. Így olyan színvonalas seregszemle állt elő, amelyben a különböző stílusokat képviselő zenekarok különböző felkészültséggel bár, de a zene élvezhetőségének minőségeit képviselték, valamennyien adni tudtak a nagy közös bulihoz.

A fesztivál további kulcsfigurái a háttérben: Borsos László és a LOGO Ifjúsági Szolgálat munkatársai, akiknek szervező munkája felbecsülhetetlen értékű, és sikeres pályázatuk révén volt lehetséges, hogy a fesztivál mindenki számára ingyenes lehetett. (A pályázat kedvezményezettje a Savaria Rehab Team, amely az MMIK-tól a LOGO-t átvette.) Nem látványos, de annál szívósabb Végh György egészségfejlesztő kitartó tevékenysége, aki a „minden bajok” megelőzését, a fiatalok „sínen tartását” képviseli és segíti.

Ez a sín az Átjáró fesztiválon a zene, nem bánták meg, akik eljöttek, sem azok, akik felléptek, sem a barátaik, ismerőseik, akik drukkoltak nekik, buliztak a számaikra. A versenyen holtversenyben első lett a dirty sexy rock ’n’ rollt játszó, a tehetségkutatót kinőtt Stone Desert és a jazz-popban utazó, egy szál gitárral színpadra ülő, fantasztikusan „kész” Szatmári Juli, aki tíz éve ír saját dalokat. Ők lemezt is készíthetnek. A másodikként az alternatív rockot képviselő Újvilág Utca zenekar végzett. Harmadik helyet nem adott ki a zsűri, viszont számos különdíjat osztott szét.

A legtehetségesebb zenekarok – szintén pályázati forrásokból – részt vehetnek egy Vas megyei öt-állomásos roadshow-n: Vasvárra, Körmendre, Sárvárra, Szentgotthárdra, és Bükre viszik őket fellépni.

A Magyar Dal Napja rendezvényen a Stone Desert és Szatmári Juli léphet fel, az őszi AGORA Fesztiválon az Újvilág Utca, az Agora Pincegalériában Szatmári Juli.  A szentgotthárdi Hopplá Könnyűzenei Fesztiválra a Stone Desert megy, a muravidéki Open SmileJam fesztiválra az Újvilág Utca. A Zala megyei II. Kis-Sziget Fesztiválon a Re-Akció vehet részt, a sárvári AZK – Nyáréjfesztiválon és a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ egyik könnyűzenei rendezvényén Szatmári Juli. A Végállomás Klubban a Soul’d Out és a Zombie Machine léphet fel. A Red Rockets ellátogathat megnézni a „nagyokat” az AlteRába fesztiválon. A Soul’d Out három számát felveheti stúdióban. A Re-Akció kommunikációs csomagot nyert egy internetes hírportáltól. A tehetségkutató legjobb gitárosa Hegedűs Tamás (Hege – Soul’d Out) lett, aki Holdosi Attilától  (Jam Music) és a LOGO Ifjúsági Szolgálattól egy gitárt kapott.

A dalszövegírásban a rímes elbeszélések helyett a metaforikus gondolkodásmód nyitna olyan teret, amiben az „én” mellett elfér a „te” is. A képi sűrítmények adnak lehetőséget arra, hogy együtt tudjunk lenni a dalban, így van helye a hallgató érzéseinek, gondolatainak is. A kép a múlt-jelen-jövő hármasán is túl tud emelni, időtlen lehet, ami megint nagyszerű élmény, és pont ez a cél: elemelkedni a Földtől, a hétköznapok szintjéről - kikapcsolódni, átkapcsolódni az élet gyötrelmeiből a létezés örömébe. Azok voltak a legjobb dalszövegek, amelyek meg tudták ragadni az általánosságokban a különöst, vagy a különösségekben az általános emberit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!