Hírek

2013.04.12. 07:37

Eskü után mentettek, tüzet oltottak az önkéntesek

Kőszeg - Vészhelyzetben nem lesz kapkodás, mindenki tudja a dolgát és azt is, kit lehet értesíteni, felhívni, ha valamire szükség van. Az önkéntes mentőcsoportok jól szervezettek. Az országban az első járási, az Írottkő Kőszegen jött létre igazán nagy érdeklődés mellett.

Némethy Mária

Tíz évvel ezelőtt, ha jött egy nagyobb eső és elöntött pincéket Kőszegen, akkor a tűzoltók tudták ugyan, hogy melyik vállalkozóhoz kell fordulniuk például szivattyúért, de a vállalkozónak arra a kérdésére, hogy ki fizeti majd meg a használatot, nem minden esetben tudtak válaszolni.

Most nem fordulhat elő ilyen helyzet. Járási szinten az országban elsőként a történelmi kisvárosban alakult meg az önkéntes mentőcsoport, tagjai szombaton tették le az esküt. Kik ők és miben segítenek majd? Vannak köztük önkéntes tűzoltók és hivatásosok, vöröskeresztesek, vállalkozók is. A helyi védelem első számú vezetője minden esetben a polgármester. Árvíz, tűzvész vagy más katasztrófa idején  ő, a helyi védelmi bizottság elnöke  az  irányító, járási szinten pedig   a járási hivatal vezetője a helyi védelmi bizottság elnöke.

Szombaton 36 önkéntes tett esküt a Kőszegi Járási  Írottkő Mentőcsoport tagjaként.

- Van köztük ács, szociális munkás, kőműves, hivatásos tűzoltó. Különböző gondolkodású emberek, de a közös kapocs köztük a tenni, a segíteni akarás - hangsúlyozta beszédében dr. Takács Árpád ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az eskütétel után egésznapos programok voltak. Négy helyszínen gyakorlatok, melyeken mentettek, kimenekítettek, vízkárt hárítottak és tűzoltási feladatokat is végeztek az önkéntesek. Látványosak voltak a feladatok. Robbantásra, lakóházak kiürítésére is sor került, volt tűzgyújtás is. A Károly Róbert téren gépjárműfecskendőket, erőgépeket, tűzoltóautót is meg lehetett tekinteni.

Nagyon lelkesek voltak a nézők. 18 év alatti gyerekek is akartak a víz ellen védekezve homokzsákot cipelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!