Hírek

2013.04.25. 15:20

Kutatható a Géfin-hagyaték

Szombathely - Ahogy közeleg az idegenforgalmi szezon, a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár ismét új látnivalókkal várja az ide látogató csoportokat. Ezúttal azonban a kutatóknak is jut egy kuriózum: április elejétől kutathatóvá vált a Géfin-hagyaték.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Géfin Gyula, az egyházmegye tudós papja gazdag hagyatékkal gyarapította az egyházmegyei gyűjteményt. A nyolc dobozra való dokumentum és vagy félezer kötetnyi könyv válogatására, könyvtári feldolgozására eddig nem volt mód, ezért a kutatók nem férhettek hozzá az anyaghoz. Végül 2009-ben H. Simon Katalin gyűjteményvezető szétválogatta a könyv- és az iratanyagot, az utóbbi átkerült méltó helyére, az egyházmegyei levéltárba. Mára befejeződött a könyvanyag pontos, internetes feldolgozása is, így Géfin Gyula egykori bibliotékája mostantól a könyvtár egy  újabb különgyűjteményeként használható a kutatók számára.

A Géfin-hagyatékot H. Simon Katalin és Káhl Eszter egyházmegyei könyvtárosok dolgozták  fel. Fotó: Benkő Sándor

A hagyatékban fellelhető könyvek lenyomatai a tudós pap rendkívül sokoldalú tevékenységének. Régészet, képzőművészet, építészet egyaránt helyet kap a gyűjteményben. Különösen gazdag a ritkaságokat is bőven tartalmazó helytörténeti vonatkozású anyag. Géfin kapcsolatot tartott korának számos jeles tudósával és művészével, ezek emlékét őrzik a neki dedikált kötetek. A különgyűjtemény érdekes színfoltjai az úgynevezett miscellaneák: a kor szokása szerint a tudós saját használatára gyakran egy vastag könyvbe köttette a hasonló téma köré csoportosítható, rövidebb tudományos publikációkat. A kutatók számára igazi csemegét kínál a hagyaték fényképanyaga: archív fotók a székesegyház eredeti és bombázás utáni állapotáról, a belvárosról, a romkerti ásatások menetéről. Ebből a kép-anyagból sokat merít a Sarlós Boldogasszony székesegyházat bemutató, közelmúltban napvilágot látott új egyházmegyei kiadvány is.

Az egyházmegyei könyvtár nagytermében a nyárra a gyűjtemény horvát és német nyelvű kiadványaiból állítottak össze válogatást a szakemberek az ide látogatók számára. A Biblia-fordítások, misekönyvek, folyóiratok a  Vas megyei, horvátországi és burgenlandi horvát, illetve német települések múltját és mai mindennapjait idézik. Több kötet tanúskodik a Sziszeki egyházmegyével ápolt jó kapcsolatról. A kaufbeureni testvérvárosi együttműködés  hozadékai  a Szent Crescentiáról  és kolostoráról készült monográfiák.

Nagy érdeklődésre tarthatnak számot az egyházi művészetről és építészetről szóló,  sok ábrával ellátott német nyelvű szakkönyvek, sőt jó néhány természettudományos kiadvány is került a tárlókba, bizonyítva az egykori egyházi személyiségek széles körű érdeklődését. De megcsodálhatunk a kiállításon egy rézmetszetekkel illusztrált, Szent Márton életéről szóló művet is, amelyet 1833-ban adtak ki német nyelven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!