Hírek

2013.04.14. 20:19

Történelemből versenyeztek Szombathelyen

Szombathely - A hét végén rendezték meg az általános iskolások országos történelemversenyének döntőjét. Gödöllőre került az első hely, Volter Domonkos bizonyult a legjobbnak.

A szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ szervezésében zajlott a hétvégén az általános iskolások történelemversenyének döntője.

A vasi kezdeményezésű verseny hivatalosan elismert, országos történelem tantárgyi verseny, mely nagy hagyománnyal rendelkezik a megyében, és az elmúlt tizenkilenc évben nagy ismertségre és elismertségre tett szert országosan is.

Idén is országos volt a jelenlét és a képviselet. Az elődöntőkön, melyek a nevezett települések adott iskoláiban zajlottak mintegy hatezer diák vett részt, ebből huszonhárman jutottak be a döntőbe, melyet pénteken és szombaton rendeztek meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban.

A verseny témája idén Európa és Magyarország helyzete volt 1700-1815 között, de a szervezők elmondása alapján hangsúlyosabb részt kaptak a magyar történelmi ismeretek.

Dr. Iker János, a Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ főigazgatója hangsúlyozta, ehhez a témakörhöz szorosan hozzákapcsolódik a barokk, és a korszakból, illetve a művészeti stílusból is akad bőven látnivaló Szombathelyen. A diákok és pedagógus kísérőik így péntek esti kikapcsolódásként a város ezen nevezetességeit tekinthették meg.

A tanulók pénteken írásban, szombaton pedig szóban is számot adtak tudásukról a háromtagú zsűri előtt. A legjobbnak Volter Domonkos bizonyult, aki a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumból érkezett. A döntőbe jutott diákok között egyedüli vasi indulóként Horváth Áron szerepelt Bükről, aki a kilencedik helyet szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!