Hírek

2013.04.14. 13:46

Vasvár és Szentgotthárd összefog

Vasvár - Alighogy megvolt az Európai Békevárosok Hálózatának (ENPP) programismertető konferenciája, máris megjelent az ENPP hírlevélben a vasvári rendezvény.

Merklin Tímea

Ez azt jelenti, hogy az Európai Békevárosok Hálózatának minden tagja értesülhet a továbbiakban is arról, mi történik itt a Hegyháton. Az ENPP hírlevél kiemeli, hogy a konferencián a magyar kormány milyen hangsúlyosan képviseltette magát azzal, hogy részt vett a honvédelmi miniszter, dr. Hende Csaba és a vidékfejlesztési államtitkár, V. Németh Zsolt. Az ENPP hírt adó képviselője nem ismerheti a magasrangú személyek Vas megyei kötődését, aminek pedig része lehet abban, hogy talán egyetlen más európai békeváros rendezvényén sem volt még ilyen erős a kormányzati jelenlét.

Vasvár egy olyan európai véráramba kapcsolódott be, amelyben a hálózatosodó városok számára a béke egyszerre múlt és jövő, egyszerre történelmi tény és önmaguk elé állított feladat.

Vasvár az 1664. augusztus 10-i békekötéssel tudott becsatlakozni tavaly az ENPP-be, amely békekötés történelmi és diplomáciai értékelésén, hátterének tudományos feltárásán dr. Tóth Ferenc történész, az MTA tudományos főmunkatársa dolgozik. A béke nem lehet meg megelőző harc nélkül, ezért a vasvári békekötést megelőző csata városa, Szentgotthárd is csatlakozik Vasvár 2014-ben esedékes jubileumi programjához. A nevezetes harc 1664. augusztus 1-én volt: a Montecuccoli vezette keresztény csapatok Szentgotthárdnál csaptak össze az akkori világ legerősebb szuperhatalmával, a török seregekkel, és először sikerült szárazföldi csatában legyőzni őket. Montecuccoli megírta ennek a hadjáratnak az összefoglalóját, de nincs még meg magyarul; fordítását Tóth Ferenc szorgalmazza, aki a kor művészetét is kutatja. Amint elmondta: a szentgotthárdi győzelem emlékére készült olyan bronz dombormű, amelynek egy példányát nemrég vásárolta meg a Louvre. Grazban van egy közismert Mária-szobor, bronz oszlopát a szentgotthárdi csatában zsákmányolt ágyúból öntötték.

Tóth Ferenc, V. Németh Zsolt, dr. Apolonia Rodrigez (ENPP), Kovás Tilda, dr. Hende Csaba, jobbról Huszár Gábor. Fotó: Benkő Sándor

A csata után Vasváron megkötött békét eddig szégyenteljesnek ítélték meg negatívan, pedig diplomáciatörténeti vívmány volt, hiszen ez volt az első olyan, ahol az oszmán birodalom európai módon tárgyalt a békéről.

Az 1664-es szentgotthárdi csata és vasvári béke 350. évfordulójára mindkét városban konferenciával, rendezvényekkel készülnek. Idén nyáron Kovács Tilda, Vasvár polgármestere Németországba utazik egy ENPP találkozóra, ahol valamennyi európai békeváros képviselőjét meghívja Vasvárra a 450. jubileumra. Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester a városa terveiről számolt be Vasváron. Egyfelől hadi és népi forgatag jellegű, másfelől tudományos, művészeti jellegű programokkal készülnek. A Hadtörténeti Múzeumból kölcsönöznek méltó anyagot egy időszaki kiállításhoz. Hadi tanösvényt alakítak ki, megelevenítik egy történelmi játék keretében az 1664-es történéseket, amelyben Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója nagy fantáziát lát. Kovács Tilda a közös rendezvények fővédnökének felkérte dr. Hende Csabát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!