Hírek

2013.04.25. 10:52

Veszélyeztetett dolgozók - a munkabalesettel mindenki rosszul jár

Szombathely - A munkabalesetek megelőzése, hatásuk csökkentése mellett egyre inkább a munkaegészségügyi kockázatokkal összefüggő foglalkozási megbetegedések jelentenek akut problémát.

Kiss Tamás/Vas Népe

Kanadai kezdeményezésre, amerikai közvetítéssel 1984. óta április 28. minden évben a munkahelyi balesetekben megsérült vagy elhunyt munkavállalók nemzetközi emléknapja. A megemlékezéshez Munkavédelmi Világnap elnevezéssel az ILO (a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) is csatlakozott, kimondottan azért, hogy nagyobb figyelmet kapjon a munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzése, a munkaegészséggel- és biztonsággal kapcsolatos szabályozások erősítése.

A statisztikák ugyanis elszomorítóak. Az ILO szerint a munkahelyi balesetek és betegségek naponta 6 ezer ember életét követelik világszerte, és ez a szám emelkedni látszik. Évente 270 millió nem halálos (legalább három napos munkahelyi hiányzással járó) munkahelyi balesettel, s 160 millió új munkahelyi megbetegedéssel kell számolnunk. E balesetek és betegségek költségei a világ GDP-jének 4 százalékát teszik ki...

A munkahelyi balesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzése érdekében tanácsadási tevékenységet is folytat a felügyelőség. Grafika: Kelemen Attila

Dr. Potyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség nyílt napján elmondta: az elmúlt hat év során a munkabalesetek száma országosan és Vas megyében is csökkenő tendenciát mutat, tennivaló azonban jócskán akad. A szervezet munkavédelmi igazgatóhelyettese arról is informált, hogy a legtöbb munkabaleset a gépipar, a feldolgozóipar, a kereskedelem, a szállítás-raktározás és az igazgatás, oktatás (!) területén következett be, jellemzően a legaktívabb, 25-44 év közötti korosztályban, a férfiak között egyébiránt majdnem kétszer nagyobb gyakorisággal. A  balesetek legtöbbje a közép- és nagyvállalkozói körben fordul elő, eme képet azonban árnyalja, hogy vannak olyan területek (építőipar, mezőgazdaság), ahol a balesetek száma a kisvállalkozók esetében sokkal magasabb.

A munkabalesetek gyakran a munkáltató hibája, hanyagsága miatt következnek be. Sokszor nem foglalkoznak az előírásokkal, nem egyszer azonban az is előfordul, hogy bár ismerik a szabályokat, de azok betartatását nem követelik meg kellő szigorral a munkavállalóiktól és így máris bekövetkezik a baj. Más esetekben viszont, a munkavállaló a hibás, rendre akadnak, akik nem veszik fel a rendelkezésükre bocsátott védőfelszereléseket.

Pedig egy munkabalesettel mindenki rosszul jár, egészítette ki a fentieket dr. Potyi Szilvia, aki szerint a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzése helyett egyelőre sok esetben (hogy megússzák a kártérítést) inkább csak a már bekövetkezett eseteket próbálják eltussolni.

Dr. Potyi Szilvia szavaiból kiderült, a munkabalesetek megelőzése, hatásuk csökkentése mellett egyre inkább a munkaegészségügyi kockázatokkal összefüggő foglalkozási megbetegedések jelentenek akut problémát. Gondot okoz, hogy a munkáltatók gyakran nem jelzik, a munkavállalók pedig nem érzékelik a rájuk leselkedő, az egészségüket károsító láthatatlan veszélyeket.

A tájékoztatón szóba került, hogy a felügyelőség a megelőzés érdekében az ellenőrzés mellett tanácsadási feladatot is ellát, a munkabiztonság és a munkaegészségügy területén egyaránt. A tanácsadás alapvetően a felügyelőség hivatalos helységében zajlik,  a személyes tanácsadás mellett az írásos és a telefonos megkereséseket is fogadják. Mi több, immár a szakképzőkben is tartanak előadásokat a hatóság szakemberei!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!