Hírek

2013.05.30. 18:15

Az óvodai nevelés Kodálya

Számos új, személyes tárggyal gazdagodott az utóbbi hónapokban a májusban éppen öt éve az Erdődy-kastély emeleti szintjén létrehozott Forrai Katalin Emlékmúzeum.

Varga Krisztina

A településen működő Hét Kastély Kertje Óvoda kollektívája az elsők között kezdte alkalmazni az óvodai nevelés a művészetek eszközeivel kísérleti programot, melynek egy év múlva a bázisintézményévé is váltak. Öt éve egy nagyszabású szakmai konferencia apropóján hívták életre a Forrai emlékkiállítást, az önkormányzat és sok helyi adományozó segítségével.  

Forrai Katalint szakmai berkekben gyakran emlegetik az óvodai nevelés Kodályaként, hiszen, tanítványaként, ő ültette át a zeneszerző által kidolgozott módszert az óvodai nevelés céljaira.

Balról Padosné Kiszela Edit, Vikár Katalin és Elizabeth Moll professzor (Fotó: Szendi Péter)


Tapasztalatait a világ számos országában népszerűsítette az óvodapedagógusok körében, könyveit, metallofonját  használják ma is a kisgyermekek művészeti nevelésében.  A kiállítási térben  a Vikár család nagylelkű adományai folytán mára  élethűen rekonstruálni lehetett a zenetanár-óvónőt  körülvevő egykori miliőt. Itt van az ebédlőasztal, melynél oly szívesen dolgozott, itt a nagy karosszék, melyben megpihent.

Egykori dolgozószobájában olyan értékes relikviákkal találkozunk, mint Forrai Katalin egykori magnetofonjai, melyekkel az óvodások énekét rögzítette, vagy a csoportfoglalkozások kézzel papírra vetett vázlatai. A  fotók Kodállyal együtt töltött ünnepeket örökítenek meg, s látható itt a zeneszerző által tanítványának dedikált söröskorsó is. A fogason függ Kati néni kedvenc barna munkaköpenye, melyet előszeretettel viselt az óvodában készült  rádiófelvételek során.  

Padosné Kiszela Edit, a múzeum szakmai vezetője elárulta, hogy a turisták és óvónők csoportjai mellett a  családtagok, köztük Kati néni lánya, Vikár Katalin is szívesen látogat el az emlékmúzeumba. Az intézményben júniusra tervezik az alapítás ötödik  évfordulójának megünneplését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!