Hírek

2013.05.27. 11:48

Életveszélyes szúrások

Szombathely - A nyár beköszöntével a katasztrófavédelem is figyelmeztet az évszak egyik jellegzetes veszélyforrására, a darázs- és méhcsípésre.

Bajdó Bettina

A darazsak és méhek csípése nem csak fájdalommal jár, de a rá érzékenyeknél allergiás rohamot is kiválthat, amelynek súlyos következményei lehetnek. A darazsak és méhek jellemzően nem támadnak emberre, legtöbb esetben saját, vagy fészkük védelme érdekében védekeznek csípéssel - tudtuk meg Balogh Nikoletta  tűzoltó zászlóstól,  megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Tóth Árpád méhész a Szent István parkban távolítja el a méheket. Fotó: Horváth Csaba

A legtöbb esetben egy ilyen csípés a fájdalmon kívül nem okoz nagyobb problémát, viszont azoknál,  akiknél a méh- vagy darázscsípés allergiás reakciót vált ki, akár életveszélyes, sőt halálos kimenetelű is lehet.  A méh- és darázscsípések megelőzése érdekében azt ajánlják, hogy ne háborgassuk a fészküket, s lehetőleg ne használjunk a közelükben hirtelen és fenyegető mozdulatokat. Méhkas, illetve darázsfészek eltávolítása előtt vastagon öltözzünk fel, viseljünk fejvédőt, szemüveget, hogy ne hagyjunk magunkon szabad felületet a csípésnek, majd  rovarirtó szerrel fújjuk le a fészket!  Amennyiben túlérzékenyek vagyunk a csípésre,  s a szabadba indulunk, fontos, hogy tartsunk magunknál ellenszert.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról is tájékoztatott,  hogy a tűzoltók csak életveszély esetén vonulnak méh- és darázsfészek eltávolításához, egyéb esetben szakemberekhez kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!