Hírek

2013.05.03. 14:45

Életmentőkként is helytálltak a bolyaisok

A 10. Országos Elsősegély-ismereti Verseny döntőjén szép sikereket értek el a bolyais diákok. Általános iskolás csapatuk a második helyen végzett, a gimnazisták harmadikak lettek.

Nagy Ildikó

A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Általános Iskola és Gimnáziumában hosszú évek óta működik vöröskeresztes szakkör, amelyen a diákok megismerkednek a Vöröskereszt munkájával és elsősegélynyújtást tanulnak. Ezen ismeretek birtokában felbátorodtak, és jelentkeztek az országos versenyre, amelynek első három fordulója az interneten keresztül zajlott. Témakörei között szerepelt élettan, anatómia, elsősegély-ismeretek, egészségvédelem. A feladatsorok több kérdéstípust tartalmaztak: tesztet, ábraelemzést, élettani vizsgálatot. A harmadik forduló után a bolyaisok az  általános iskolai és a középiskolai korcsoportban is bejutottak az országos döntőbe, amelyet Csillebércen rendeztek meg.

- Az első napon egy elméleti feladatsort kellett megoldanunk, azután csoportokra osztottak minket és különleges csoportjátékokat játszottunk. Volt kincskeresés GPS-szel, vicces ismerkedési játékok, kipróbáltuk, milyen nehéz mentőautót húzni, gerincsérültet cipelni.  A második nap korán keltünk. Nagyon izgatottak voltunk. Kategóriánként 16-16 csapat mérte össze tudását. 16 élethűen megrendezett, baleseti-szimulációs helyzetben kellett helytállnunk. Valódi sérülésekre megtévesztésig hasonlító imitátorokon kellett bemutatnunk tudásunkat. Feladatunk volt egy motorfűrészes baleset során szerzett artériás vérzés ellátása, ujj amputáció ellátása. Nagyon izgalmas helyszín volt a mozi, ahol epilepsziás rohamot kapott sérültnek és egy szívrohamot kapó nézőnek kellett segítséget nyújtani. Persze, szinte minden állomáson nehezítették a munkánkat az aggódó, pánikoló, sok esetben sikongató hozzátartozók. Természetesen az ő megnyugtatásuk is a mi feladatunk volt. A feladatokat a legjobb tudásunk szerint oldottuk meg, szem előtt tartva a legfontosabb szabályt, hogy nem közelítjük meg a helyszínt, ha az nem biztonságos és minden esetben törekedni kell a gumikesztyű használatára - idézik fel a verseny izgalmait a diákok.

Az általános iskolások csapata a második helyen végzett

Ebéd után egy fergeteges mentési bemutatót láthattak a csillebérci sportpályán, ahol Vastag Tamás imitálta egy autóbaleset sérültjét. Szirénázva jöttek a mentők a segítségére, közben megérkeztek a tűzoltók és velük egy időben a rendőrség is a helyszínre ért. Nagyszerű csapatmunkát végeztek, s hogy a hangulat még fokozódjon, a távolból erősen búgó hangra lettünk figyelmesek, mely egyre közelebb ért és egyre hangosabbá vált. Leszállt a sportpálya közepére a sárga mentőhelikopter. A sérülteket elszállították, ezzel ért véget a bemutató.

Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy a Bolyai középiskolás csapata, Bognár Fanni, Gombor Krisztina, Pálfi Orsolya 11. osztályos tanulók alkotta Penicillin  az országos verseny döntőjében a harmadik, míg általános iskolás csapatuk, a 3 Testőr (Fodor Lili Anna, Kiss Ármin, Kocsis Margit 7. osztályos tanulók) a második helyet szerezte meg.

A bolyais gimnazisták a harmadik helyen végeztek

A bolyaisokat Tompek Sándorné Teréz néni és Stumpfel Zsoltné Timi néni készítették fel a versenyre  szakköri foglalkozásokon és szabadidejükben. De sokat segítettek fiatalabb szakkörös társaik is, akik imitációs munkájukkal elősegítették, hogy a versenyzők a gyakorlatban is tudják alkalmazni ismereteiket. Köszönet jár Kenyeri Ferenc mentőtisztnek, aki évek óta segíti a Bolyaiban az elsősegély oktatást, valamint  a Szombathelyi Mentőállomás dolgozóinak, akik szakmai segítséget nyújtottak  az írásbeli fordulók során.

Ezek is érdekelhetik