Hírek

2013.05.07. 10:54

Felszámolják az illegális szemétlerakót Csöngén

Csönge - Felszámolják az illegális szemétlerakót a település határában. Az évek alatt négy-ötezer köbméter hulladék gyűjt össze.

Bajdó Bettina

Pár éve  egy környezetvédelmi akciónk során mi is voltunk a területen (Fotó: Benkő Sándor)

A Zalaispa  Hulladékgazdálkodási Társulás a Nyugat-Dunántúli Operatív Programban  támogatást nyert a Csönge határában lévő, már nem működő, önkormányzati hulladéklerakó felszámolására.  A társulás létrejöttének és működésének fő célkitűzése a területükön élők egészségének védelme, a települések környezetvédelmi érdekeinek biztosítása. Feladatuknak  tekintik, hogy tagjaiktól olyan feladatokat is átvállaljanak, amelyek túlmutatnak egy önkormányzat technikai, anyagi lehetőségén. Erre szükség is van, mivel jogszabály kötelezi a településeket arra, hogy a valamikor használt, de ma már nem működő hulladéklerakókat felszámolják, az adott területet az egykori, eredeti állapotát megközelítő, környezetet védő biztonsággal állítsák helyre. Ehhez a költségigényes feladathoz  az unió támogatási forrásokat is biztosít.

A csöngei hulladéklerakó felszámolását az önkormányzat anyagilag nem tudta felvállalni.  A társulás 2011 októberében nyújtotta be pályázatát,  és a projekt megvalósításához 90 százalékos támogatást nyert, mintegy 50 millió forintot.  Az 1,1675 hektáros területet érintő ingatlanon hulladékot Csönge és a környező települések lakossága rakta le. Csönge önkormányzata 1980-tól 1999-ig üzemeltette a lerakót.  Ennek ellenére a területet a lakosság a mai napig használja hulladéklerakás céljából, illegálisan. A hulladékot az ingatlanon nyílt téren, mindenféle műszaki védelem nélkül közvetlenül a földre rakták le.   A lerakott hulladék teljes mennyisége a helyszíni bejárás és geodéziai felmérés alapján mintegy négy-ötezer köbméterre  becsülhető.

A szükséges munkagépekkel a kivitelező folyamatosan szedi fel a lerakott hulladékot, közben szelektálja, rostálja. Az így kirostált, válogatott hulladékot elszállítják a befogadására alkalmas, nem veszélyes szilárd hulladékokként szigetelt, engedéllyel rendelkező lerakóra.  A hulladék kitermelési, rostálási munkálatait a Zalaispa Társulás már  megkezdte,  a tervek szerint még májusban végeznek a felszámolással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!