Hírek

2013.05.12. 08:26

Magnóliafán lengnek a legifjabbak névjegyei

Minden eddiginél több kis kártya került arra a három magnóliafára az elmúlt egy évben napvilágot látott gyermekek nevével, amiket a születés hete alkalmából ültettek a Szent István parkban.

Simon Erzsébet

Mintegy félszáz olyan tartalmas eseményen - előadásokon és beszélgetéseken - vehettek részt az érdeklődők az elmúlt héten, amelyeket néhány lelkes szombathelyi anyuka, a Kristályfény Alapítvány tagjai a területi védőnői szolgálattal karöltve szerveztek a Családi hét – véled elnevezésű rendezvénysorozat keretében. A programok sikeresnek mondhatók, summázta a szervezők nevében Szele Zsófia kétgyermekes édesanya és Kenesey Edit védőnő, hiszen valamennyi esemény nagy látogatottságnak örvendett. Akárcsak a pénteki születésfa-ültetés, amelyre már hatodik alkalommal gyűltek össze azok az anyukák, apukák, nagyszülők, akik fontosnak érzik, hogy legyen egy fa, amely együtt nő az utódaikkal. Az idén minden eddiginél többen érkeztek a Szent István parkba, hogy névjegyeket aggassanak a születésfára.

Az elmúlt években a liget zöldnövényzete ezüsthárssal, palóc platánnal, kislevelű hárssal is gyarapodott, az idén három magnóliafán lengenek az elmúlt egy évben napvilágot látott szombathelyi babák nevét és születési dátumát tartalmazó kis lapocskák. Benedek, Lili, Lőrinc, Lóránt, Márton, Máté és Sára, de sorolhatnánk még, hiszen több mint hatvan lurkó érkezett – köztük a Szabó Tibor-Bálint Éva színészpár Dorkája; a kismama gyerek-gondolatokat olvasott föl a szeretetről, a Mesevár óvoda Katica csoportja pedig körjátékkal kedveskedett -, akiket dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a szombathelyi közgyűlés tanácsnoka köszöntött. Felidézte a születésfa ültetés hagyományát: őseink úgy tartották, hogy a placenta testesíti meg a gyermeknek az anyaföldhöz, a szülőföldhöz való kötődését. Ezért a méhlepényt a szülés után elásták, a tetejébe egyes vidékeken bokrot, vagy gyakrabban fát ültettek. A lánynak almát, a fúnak körtét, az Istennek szánt gyermeknek diót. A Szent István parkban idén magnóliák kerültek a földbe az önkormányzat ajándékaként.

Ezek is érdekelhetik