Hírek

2013.05.26. 08:34

Német kórusok és tánccsoportok találkozója Kőszegen

Kőszeg - Szülőföld találkozóra hívta a Kőszegi Német Önkormányzat a vasi és zalai német kisebbséget. Kórusok és tánccsoportok töltötték meg a Jurisics vár lovagtermét szombaton.

Simon Erzsébet

A vasi és zalai németek hagyományos, kulturális találkozóját, a Heimatreffen-t huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg, ezúttal Kőszegen. A helyi német önkormányzat hívta vendégségbe a régió kórusait, tánccsoportjait, s persze valamennyi német kisebbségi önkormányzat vezetőjét, képviselőit. A Jurisics vár lovagtermében a vendéglátók nevében Kőszegfalvi Klára köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy az identitástudat megőrzésében fontos szerepe van a nyelvnek, az olyan rendezvényeknek, amelyek az adott népcsoport nyelvén zajlanak. Elsősorban persze a család örökíti át a hagyományokat, de az óvodában, az iskolában is sokat tehetnek azért, hogy a német azonosság ne vesszen el.

Fotó: Szendi Péter

Huber László, Kőszeg polgármestere egyebek mellett arról is beszélt, hogy a városban már akkor éltek német ajkúak, amikor a település királyi városi rangot kapott. A horvátokkal együtt három nemzetiség lakja a várost, s köztük konfliktus soha nem volt. Úgy vélte, a Heimatreffen nem csak zeneélvezeti alkalom, hanem jó kapcsolatteremtési lehetőség is.

Friedl Tamás, a Vas-Zala Megyei Német Önkormányzatok elnöke is örömét fejezte ki a találkozó kapcsán. A zenés-táncos műsorfolyamot a házigazdák részéről a Kőszegi Alpen-Sanger Kórus a Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat kórusával nyitotta, majd sorra bemutatkoztak a vasi és zalai településekről érkezők: Pornóapáti, Alsószölnök, Vaskeresztes, Rábafüzes, Magyarszentmiklós német kórusai és táncosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!