Hírek

2013.05.21. 14:35

Passiójáték a Fő téren

Miután elviháncolt a tavaszi zápor, kis késéssel megkezdődött a Mesebolt Bábszínház passiójátéka a szombathelyi Fő téren vasárnap este Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése címmel.

Merklin Tímea

Az utcakő még vizes, a faácsolatot, amin színészek játszanak majd, hőlégfúvóval szárogatják. Van tíz percünk, hogy beleéljük magunkat az időnek és térnek egy másik kiterjedésébe: mintha egy középkori vásártéren lennénk, három kocsi a színház.

A középső jelen idejéből bontakozik ki harsány zenebonával a mese, bemutatkoznak a szereplők. Sűrű pillantásokkal szőhetjük össze mi magunk a párhuzamba állított két világot: a bal oldali kocsi a főhős, Baltasar Espinosa Argentínája, a jobb oldali a bibliai időket idézi, Jézus történetét, szenvedését és halálát. Itt Márk evangéliuma szerint ezt dolgozta fel Jorge Luis Borges azonos című novellájában, ebből készítettek most passiójátékot, drámát a szláv alkotók: Gertrud Korpic dramaturg, Andrej Kalinka zeneszerző, Ondrej Spisak rendező, munkatársa Kristóf Roland, és a felvidéki kötődésű Boráros Szilárd tervező.

A zene hátborzongató, elementáris erejű; ugyanolyan erős jelenléte van a hangoknak, mint a színészeknek vagy a tárgyaknak, báboknak. Latinul énekelik, zengik, kántálják a színészek: "Ó, Ti süketek, halljatok, és ti vakok, lássatok!" Ez az előszuggeszciója annak a fejbevágó élménynek, amit nyugodtan tragédiának is lehet mondani végül: "ilyenek vagyunk tényleg!?"    valakinek mindig kell szenvedni helyettünk.

A Mesebolt Bábszínház társulata a Fő téren mutatta be felnőtteknek való utcaszínházi előadását (Fotó: Trifusz Ádám)

Jellegzetes hangok tartoznak a karakterekhez, az események megjelenítéséhez. Dániel, a világfi és egyben a mesélő, Baltasar orvostanhallgató, a bibliából olvas fel a parasztoknak a vidéki birtokon. Mire a paravános bábok végigviszik a történetet Jézus kiáltásáig: "Elói, Elói! Lamma Sabaktáni?", az argentín parasztokban összeáll az a kép, hogy Jézus azért hagyta, hogy megöljék, mert meg akarta váltani az embereket. Mivel megváltás nekik is kéne, fogják a bibliaolvasót, összeverik, gyalázzák, és megácsolják neki a keresztet.

 

A Mesebolt Bábszínház utcaszínházi előadása vasárnap volt. Képünkön: Dénes Emőke és Kovács Bálint az árból kimentett báránnyal (Fotó: Trifusz Ádám)

A Mesebolt társulata fantasztikus munkát végez a színen és a textilek takarásában. A színészek rendkívül összetett feladatsorokat látnak el sokféle technika birtokában, hol bábokkal, hol tárgyakkal, hol zenekart vagy kórust alakítva, hol csak önmagukat adva, élő színészi munkával gördítik előre a mesét, amely színes, izgalmas, élvezetes és megdöbbentő.

A bábszínész mesterség komplexitásának egyik nagy jelenete például az áradás: hogy hitetik el velünk tárgyakkal, testmozgással, hogy mindent visz a víz, és a víz a lélekig hatol. A Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése című felnőtteknek szóló passiójátkot játsszák: Császár Erika, Dénes Emőke, Hannus Zoltán mv., Kovács Bálint, Kovács Zsuzsanna, Kőmíves Csongor, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!