Hírek

2013.06.20. 12:13

Forró munkahelyek

Vas megye - A szerencsésebbek strandon vannak, a többségnek azonban a kínzó hőségben is dolgozniuk kell. Az alábbiakból kiderül, hogy milyen előírások, szabályok mentén.

Kiss Tamás

Az Országos Tisztifőorvos által elrendelt II. fokú hőség-riasztás okán a Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelősége a korábbi évekhez hasonlóan a szokásos ellenőrzések mellett most is kiemelt figyelmet fordít a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak, vagyis a hőségnek kitett munkavállalók védelmére.

Mint megtudtuk: az ellenőrzéseket elsősorban a szabadtéri munkahelyeken, a kereskedelemben, a feldolgozóiparban és az építőiparban végezik. Tapasztalataik szerint a munkáltatók többsége tisztában van a betartandó előírásokkal és szabályokkal, és a munkavállalók is ismerik a jogaikat.

Nyikos Pál tulajdonos is megizzadt a konyhán, mire elkészült a menü és aztán a  pizzák is megsültek. Fotó: Szendi Péter

A munkáltatóknak alapvetően a levegő hűtésével kell biztosítaniuk a munkavégzéshez megfelelő (jogszabályban előírt) hőmérsékletet. A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni: óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 C (K) EH értéket meghaladja.

Fokozottan felhívják a munkáltatók figyelmét, hogy ezek a pihenőidők a napi munkaidő szerves részét képezik, így nem tekinthetők a Munka Törvénykönyve szerinti munkaközi szünetnek, amely nem a munkaidő része. Ha a munkáltató ezeket a pihenőidőket mégis ledolgoztatja, jogsértést követ el és a felügyelőség szankcionálni fogja a jogszabályok be nem tartását. A pihenőidőt a munkavállalónak megfelelő hőmérsékletű helyen kell eltöltenie, annak érdekében, hogy a szervezete lehűljön, pihenjen, közölte a Vas Népével a felügyelőség. Ezek után pedig arról, hogy amennyiben a munkahelyi klíma zárt téri és szabadtéri munkahelyen a 24 C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani.

A folyadékveszteséget általában 14-16 Celsiusfok hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital négy súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített. A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni.

A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet. A munkáltatónak minden kockázat ellen védenie kell a munkavállalóit, emiatt fontos, hogy a tűző napon ne dolgozzanak, illetve a napsugárzás káros hatásaitól is meg kell védeni őket (napszúrás, hőguta, bőrkárosodás). Ezt, ha a munkakörülmények engedik, bő, laza világos ruházattal, lábbelivel, illetve kalappal, sapkával lehet elérni, valamint a bőr védelmét napi többszöri naptejezéssel kell megoldani. 


A szabályokat nem csak a közvetlen egészségvédelem, hanem a közvetett hatások miatt is be kell tartani. Gondoljunk például a bőrrák kialakulásának veszélyére, s arra, hogy a hőség miatt a munkavállalók figyelme csökken, fáradékonyság lép fel, a baleset bekövetkezésének a valószínűsége megnő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!