Hírek

2013.06.11. 14:37

Jó példa Gencsapátiban

Gencsapáti - Több településen nincsenek tisztában sem megvédendő értékeikkel, sem azzal, hogy ez nem kerül pénzbe, és hogyan történik, mi a menete. Jó példára Gencsapátiban találtunk.

Némethy Mária

Dr. Őry Ferenc önkormányzati képviselőként tett azért, hogy az apáti falurész föld alatti hajdani központja ne tűnjön el  egy hulladéklerakóhely alatt.

- Egy cég vásárolta meg 2009-ben a másfél hektáros területet. Minden szakhatósági hozzájárulást megkaptak bontási anyagok lerakóhelyének kialakítására, kivéve a Bodorkós Ferenc polgármester vezette önkormányzatét -  idézi fel a történteket a helyszínen, a falu zártkertekkel övezett részén, ahol egy gondozott, bukszusokkal körbe ültetett kőkereszt utal ma arra: valakiknek fontos ez a hely.

- A kereszt helyén állt 1820-ig Apáti falu temploma és temetője. A napóleoni hadak súlyos károkat okoztak benne, ezután lebontották a kerek kápolnát. Bakay Kornél régészprofesszortól megtudtam, hogy az 1600-as évek végéig tartó időből kerültek elő innen leletek. Még 1941-ben, homokbányászat közben egy népvándorlás kori hun sír is. Ám nemcsak régészeti, hanem fontos őslénytani lelőhely is a terület. Amikor kiderült, hogy Gencsapáti múltjának milyen fontos része van a föld alatt, kezdeményeztem a helyi védelem alá vonást  - mondja dr. Őry Ferenc.

Fotó: Szendi Péter

Mint általában az új utak kitaposása, ez sem ment könnyen. 2013-ban lett védetté a terület.

- Pénzébe nem került ez az önkormányzatnak -  hangsúlyozza. - Egy ismertetőt kellett összeállítani a nemzeti park részére, hogy eldöntsék: nem érdemel-e magasabb rendű védelmet a hely. A tulajdonosokkal és hatóságokkal való egyeztetés után hozható meg az önkormányzati döntés. Ezután a  védett területre egyszerű fenntartási tervet kell készíteni.

- Néha csak akkor döbbenünk rá környezetünk értékeire, amikor elvesztésük fenyeget  - állapítja meg dr. Őry Ferenc. -   Az Apáti-dombon az inert lerakó megakadályozása azonban nem ment fel minket az addig bizony elhanyagolt értékőrzés kötelezettsége alól. A terület tulajdonosával egyezségre jutva  kerestük a megoldást. Ugyanígy kell tennünk más természeti értékeinkkel is: a védelem alá helyezésnek nemcsak megóvó, hanem számbavételi szerepe is van. A helyi védelem alá helyezés eljárása jó példa arra,   amikor nem pénz, hanem akarat és kitartás kell értékeink megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!