Hírek

2013.06.29. 13:37

Lajos hercegre emlékeztek a Nádasdy múzeumban

Sárvár - Kiállítással emlékeztek szombaton a száz éve született Lajos bajor királyi hercegre a Nádasdy Ferenc Múzeumban. A megnyitón a bajor Wittelsbach család tagjai, köztük Luitpold von Bayern herceg is részt vett.

Nagy Ildikó

Az 1913. június 22-én Münchenben született, majd a család sárvári birtokán nevelkedett Lajos bajor királyi hercegre emlékeztek szombaton a Nádasdy múzeumban. Takács Zoltán múzeumigazgató és Kondora István polgármester köszöntője, valamint a Sárvári Néptánckör tagjainak produkciója után Novák Pál, a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke méltatta a herceg tevékenységét. Szólt arról is, hogy a Sopronban erdőmérnöki diplomát szerzett Lajos bajor királyi herceg neve a lótenyésztéssel is összeforrt -  a sárvári ménes fejlesztése  is neki köszönhető. A második világháború idején a család München melletti leutstetteni birtokára menekítették sárvári lóállományuk nagy részét. 1982-ben aztán Lajos herceg úgy döntött, hogy a leutstetteni állomány jelentős részét visszajuttatja Magyarországra, az itteni furioso-north star fajta tenyészállományának kibővítésére.

Arról már Lajos herceg fia, Luitpold von Bayern herceg beszélt, hogy bár édesapja szerette volna, hogy a hatvanöt ló Sárvárra kerüljön, az akkori mezőgazdasági miniszter döntése alapján a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság pusztaberényi telepére vitték őket. Luitpold von Bayern – aki maga is számos fotóval és tárggyal járult hozzá a szombaton megnyílt időszaki kiállításhoz – kissé csalódottan szólt arról is, hogy bár ő folyamatosan szorgalmazza a megállapodást, évek óta nem sikerült megegyezni a sárvári múzeumban található, a családi örökség részét képező tárgyak ügyében.

A hajdanán fogathajtásban is jeleskedő Lajos bajor királyi herceg személyes tárgyait, és más dokumentumok, oklevelek, serlegek mellett a  sárvári ménes gyönyörű lovainak fotóit is felvonultató időszaki kiállítás július 28-áig tekinthető meg a Nádasdy Ferenc Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!