Hírek

2013.07.22. 09:36

Fel kell készülni a betegségekre

Utazásnál nemcsak az oltások beadatása fontos, hanem az is, hogy informálódjunk a kint tomboló betegségekről.

Bajdó Bettina

Az Országos Epidemiológiai Központ – jelenlegi nevén – Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja segíti az utazókat a felkészülésben, egyénre szabott tanácsokkal is ellátják a segítséget kérőket. A magyarok által legszívesebben látogatott dél-európai turisztikai célpontok esetében az egyik legfontosabb tényező a hasmenés, a balesetek, az UV-A/UV-B sugárzás és a tengeri csalánozók csípésének elkerülése.

A szakemberek szerint érdemes palackozott vagy forralt vizet inni és különösen figyelni a fertőtlenítésre. Emellett tanácsos olyan gyógyszereket is magunknál tartani, amelyek segíthetnek a tüneti kezelésben, ha szükséges. Az egészségügyi csomag része legyen a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény, és ha előírták, a malária megelőzésre szolgáló gyógyszer.

Az elmúlt években egyre többen utaznak különböző egzotikus nyaralóhelyekre. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy az utazó konzultáljon a háziorvosával, illetve keresse fel az országban található tizenhárom megyei oltóközpont vagy valamelyik akkreditált magánrendelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!