Hírek

2013.07.28. 15:38

Fiatalok, alkotnak

Fiatal, kevésbé ismert alkotóknak, pályakezdő művészeknek, kézműveseknek kínált bemutatkozási - és munkáiknak értékesítési - lehetőséget Szombathelyen az EMU, azaz az Első Művész Udvar.

Simon Erzsébet

Egy fiatal, művészetkedvelő és -pártoló ügyvéd fejéből pattant ki az ötlet: kellene egy hely, afféle agóra, ahol ifjú szombathelyi és környékbeli, vagy a városhoz valamilyen formában kötődő képzőművészek, kézművesek mutathatnák meg magukat és az alkotásaikat, a termékeiket a nagyközönségnek, akik meg is vásárolhatnák a műveket, s ahol alkalmasint egymással is megismerkedhetnének, eszmét cserélhetnének. 

Dr. Béldi Zsuzsa azt mondja, régóta érlelődött benne a gondolat, miképpen is lehetne felpezsdíteni a város képzőművészeti életét. Ötletével felkereste az Agora Szombathelyi Kulturális Központ vezetőit, akik pártolták az elképzelését, s helyet adtak az EMU-nak, az Első Művész Udvarnak a Savaria mozi Kőszegi utcai árkádsora alatt.

 

Kakuszi Andrea kifejezetten az EMU-ra készítette a piros-fehér-kék  ruhakollekcióját kiegészítőkkel (Fotó: Kiss Teodóra)



Szombaton tíz órától délután kettőig válogathattak a járókelők a különféle egyedi holmik, festmények, díszek, ruhák, táskák és egyebek között. Béldi Zsuzsától azt is hallottuk: van, akit véletlenül ismert meg a kiállítók közül, akad, akit mások ajánlottak a figyelmébe, vagy éppen önként jelentkezett. Természetesen a műveket meg is lehetett vásárolni, bár most leginkább nézelődőkből akadtak többen. Attól ódzkodnak a szervezők, hogy kirakodóvásár jellege legyen, ezért előzetesen hozzáértők elbírálják a jelentkezők munkáit. A tervek szerint rendszeresek lesznek a találkozók, a következőt augusztus 24-ére datálják, s szívesen fogadnak újabb alkotókat. 





Nagy Emese - úgy mondta - bőrkiegészítőket kínált. Hiánypótlónak, nagyon jó ötletnek tartja a kezdeményezést,  s szerinte a járókelők is kedvezően fogadták. Szűcs Ádám egyenesen szenzációsnak nevezte. A NYME-SEK frissdiplomás "képi ábrázolója" akvarelleket állított ki - az útkeresés időszakát éli, s örömmel veszi, ha lesz egy hely, ahol  kicserélheti a gondolatait másokkal. Kakuszi Andrea maga tervezte és kivitelezte matróz-stílusú ruhákat kínált, melyeket erre az alkalomra készített. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!